Stiri de ultima ora

Navalnîi, închis în cel mai dur penitenciar din Rusia: "Îți controlează fiecare pas, fiecare gând"

Navalnîi, închis în cel mai dur penitenciar din Rusia: Îți controlează fiecare pas, fiecare gând
Actualitate
Aleksei Navalnîi a fost transferat, recent, într-o colonie penitenciară din regiunea Vladimir, aflată la trei ore distanță de Moscova. Acolo, opozantul va petrece următorii doi ani și jumătate.

Patru foști deținuți ai coloniei penale IK-2 - pe care mass-media rusă a identificat-o drept închisoarea în care se află liderul opoziției - au declarat, pentru The Moscow Times, că este unul dintre cele mai dure penitenciare din Rusia. „Este o închisoare extrem de strictă. Încearcă să îți controleze fiecare pas, fiecare gând”, a spus Konstantin Kotov, care a petrecut doi ani în IK-2, după ce a fost arestat în timpul protestelor electorale din vara anului 2019 de la Moscova și condamnat în baza unei legi controversate care incriminează participarea „în mod repetat” la mitinguri neautorizate. Kotov a afirmat că Rusia are patru tipuri de colonii penale, fiecare cu un regim diferit, în funcție de gravitatea infracțiunilor comise de deținuți.  

Cea mai dură închisoare din Rusia

  Închisoarea în care se află Navalnîiare așa-numitul „regim comun”, cu prizonieri găzduiți în barăci mari, fiecare având până la 150 de paturi. Potrivit lui Kotov, condițiile din IK-2 sunt mai conforme cu cele observate în coloniile penale cu „regim strict”. "Deținuții care și-au petrecut timpul în diferite închisori din Rusia mi-au spus că aceasta a fost cea mai dură în care au fost. S-au simțit, cu siguranță, ca într-o închisoare de înaltă securitate, pentru cei mai duri infractori", a spus el. Decizia autorităților ruse de a-l transfera Navalnîi la IK-2 a fost întâmpinată cu îngrijorare de organizațiile care apără drepturile omului și care monitorizează drepturile deținuților aflați în închisorile din Rusia. Pyotr Kuryanov, avocat în cadrul Fundației pentru Apărarea Drepturilor Deținuților, a declarat că a fost șocat atunci când a aflat că Navalnîi urma să fie transferat în închisoarea din Vladimir. „Acolo, totul este ilegal. Te distrug. Lucruri rele se întâmplă acolo de mult timp, unele dintre ele fiind dezvăluite de Vladimir Pereverzin în urmă cu 10 ani", a spus el, referindu-se la un fost manager al companiei petroliere Yukos care, la fel ca șeful său, Mihail Khodorkovsky, a fost urmărit penal pentru acuzații de corupție și a petrecut șapte ani după gratii. În ultimii doi ani de detenție, între 2010 și 2012, Pereverzin a fost închis în IK-2, pe care a descris-o într-un memoriu.

Într-o conversație telefonică din Berlin, acolo unde locuiește în prezent, el a spus că pe Navalnîi îl așteaptă o „perioadă grea”. „Acolo, condițiile erau, cu siguranță, groaznice. Închisoarea se află lângă o mlaștină. Este frig și umezeală, iar mâncarea este proastă. Era un loc violent pe atunci”, a afirmat Pereverzin. Majoritatea deținuților din IK-2 se află acolo sub acuzații de trafic de droguri și furt, a declarat avocatul Kuryanov. Conform acestuia, colonia a găzduit, ocazional, deținuți cu profil politic. Printre aceștia s-au numărat Pereverzin, Kotov și activistul naționalist Dmitry Demushkin, care a petrecut doi ani în IK-2 pentru incitare la ură.  
stirileprotv.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus