Stiri de ultima ora

Moscova impune supravegherea digitală a carantinei: „Coronavirusul va dispărea, dar acest lagăr de concentrare digital va rămâne”

Moscova impune supravegherea digitală a carantinei: „Coronavirusul va dispărea, dar acest lagăr de concentrare digital va rămâne”
Actualitate
Moscova se pregăteşte să implementeze o aplicaţie prin care să supravegheze modul în care populaţia respectă restricţiile impuse din cauza noului coronavirus. Autorităţile din capitala rusă testează instrumente digitale de ”monitorizare socială”, după ce au constatat că regulile de carantină nu sunt respectate, arată platforma NPR. Noile restricţii impuse luni le cer celor 12 milioane de moscoviţi să rămână în case fiind permise doar drumurile la supermarket sau la farmacie şi momente scurte în care pot fi plimbate animalele de companie. Ruşii din capitală vor fi monitorizaţi cu ajutorul unei aplicaţii pe care sunt obligaţi să o instaleze pe smartphone. În cazul în care cineva nu are dispozitiv mobil compatibil, primăria spune că va împrumuta aparatele necesare. 

„Scopul nostru principal este ca, împreună cu pacientul, să îl încurajăm să nu iasă afară”, spune Eduard Lysenko, conducătorul Departamentului de Informaţii şi Tehnologie de la Moscova. 

Locuitorii Moscovei vor fi obligaţi şi să se înregistreze pentru un cod QR emis de autorităţi şi vor fi obligaţi să îl prezinte tipărit sau pe telefon, atunci când le este solicitat de serviciile de ordine. 

Noile instrumente ar urma să fie coordonate cu camerele de supraveghere şi tehnologiile de recunoaştere facială pentru a-i identifica rapid pe cei care respectă carantina. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a legiferat luni pedepse aspre care includ amenzi şi până la şapte ani de închisoare pentru cei care nu respectă carantina şi infectează alte persoane. 

Opoziţia din Rusia s-a arătat îngrijorată de insturmentele digitale pe care puterea anunţă că le va implica în combaterea infecţiilor cu Covid-19.

Autorităţile au anunţat miercuri peste 2.700 de cazuri de infectare şi 24 de morţi din cauza noului coronavirus, majoritatea în Moscova.

„Un lucru este clar”, a notat Leonid Volkov, strateg pentru liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalny, „coronavirusul va dispărea până la urmă dar acest lagăr de concentrare digital va rămâne”, notează NPR. 
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus