Stiri de ultima ora

Mogulii din spatele celor mai citite publicații electronice

Mogulii din spatele celor mai citite publicații electronice
Actualitate
Articolele și informațiile din publicațiile electronice sunt tot mai des citate în programele de știri ale televiziunilor, fapt care a stârnit atenția unor ”moguli” ai Internetului. În acest sens, Evenimentul Zilei a făcut o investigație pentru a afla cine se află în spatele celor mai citite publicații online.

De la RevistaPresei.ro la HotNews

În 1999, un grup de ziariști de la mai multe publicații naționale au pus bazele siteului de știri RevistaPresei.ro. Site-ul prelua cele mai importante știri din edițiile print și digitale ale publicațiilor naționale românești. În 2005, RevistaPresei. ro s-a transformat în HotNews.ro, proprietate a Media Bit Software SRL.

Acționarii principali ai firmei au fost soții Țimbolschi (Manuela și Ionel Mărgărit), Andrei Woinaroski (cunoscut om de afaceri) și brokerul Cristian Sima.

„Am fost în emisiune cu Mărgărit și cu Woinaroski și apoi am mers la o bere, unde mi-au spus despre proiectul hotnews.ro, îi hotărâseră deja numele. Mie nu mi-a plăcut numele, am zis că ăsta este nume de site de curve, dar am cedat,  iar timpul a dovedit că alegerea lor a fost inspirată”, povestește Cristian Sima.

Acesta susține că atât el cât și Woinaroski ar fi investit câte 100.000 euro în noul proiect.

În timp ce Woinaroski a primit mai multe acțiuni, Sima a obținut un drept de veto.

„Așa ne-am înțeles, nu am avut certuri cu ei sau discuții”, mai spus Sima.

Pe de altă parte, brockerul a afirmat că nu și-a folosit niciodată dreptul de veto, că nu s-a amestecat în politica editorială, dar că s-a împotrivit o dată publicării unor dezvăluiri senzaționale despre sinuciderea fiului unei persoane publice.

„Ancheta era tare! Dovezile nu erau 100% sigure, dar era sigur că familia ar fi fost afectată”, a spus Sima.

El a mai dezvăluit că 10% din acțiunile lui Mărgărit ar fi deținute, de fapt, de Mihail Marcu, președintele Medlife, pe care ar.fi dat circa 300.000 de euro.

„Marcu a luat acțiunile când Hotnews-ul era pe val, undeva în 2010. El are circa 10%, dar nu figurează la Registrul Comerțului”, precizează Cristian Sima.

În septembrie 2012, Sima i-a vândut cele 9,04% din acțiuni lui Răzvan Cornețeanu, pentru circa 95.000 de euro.

Răzvan Corneţeanu a fost director executiv newspapers Ringier România (2000- 2006) și apoi director general al trustului Adevărul Holding (din anul 2006 până în aprilie 2010).

Succesul publicației a determinat mari companii să facă oferte de cumpărare pentru Hotnews. Două dintre acestea au fost semnificative, de milioane de euro, dar au eșuat!

„În 2007, în pragul crizei, am avut o ofertă mare de la finlandezii de la Sanoma, dar Mărgărit nu a vrut să vândă. Ofereau o grămadă de bani, circa 3 milioane de euro. În 2011 sau 2012 a mai picat o ofertă, cea a lui Ringier, ofereau 1,5 milioane de euro. Afacerea a căzut după ce detaliile au ajuns în presă. Din câte știu eu, un avocat a «răsuflat» informația”, dezvăluie Sima.

În prezent, structura acționariatului este: Ţimbolschi Preoteasa Ionel Mărgărit – 37%, Salistean Diana Tereza – 4.5%, Woinaroski Andrei -18%, Ţimbolschi Preoteasa Manuela – 31.5%, Răzvan Corneţeanu – 9%.

În perioada 05-11 noiembrie 2014, HotNews a avut o medie de 188.000 vizitatori unici pe zi, conform Trafic.ro

Reporter Virtual

Răzvan Cornețeanu, „proaspătul” acționar al Hotnews, e prezent și la „Reporter virtual”.

La început doar un blog, „Reporter virtual” a fost înființat în 2007 de către jurnalistul Tiberiu Lovin. După cinci ani, Lovin s-a asociat cu Răzvan Cornețeanu, dar și cu doi cunoscuți ziariști, „foști” la „Adevărul” - Adrian Halpert și Laurențiu Ciocăzanu.

Cei patru și-au împărțit acțiunile din societatea SC Dinamica Goiania, care a devenit proprietarul „Reporterului”: Răzvan Cornețeanu - 31%, Tiberiu Lovin - 29%, iar Adrian Halpert și Laurențiu Ciocăzanu câte 19% din firmă.

Potrivit Obiectiv. info, la sfârșitul anului 2013, Cornețeanu l-a scos din firmă pe „fondatorul” Tiberiu Lovin, căruia i-a cumpărat acțiunile și le-a revândut, în aceeași zi, de șapte ori mai scump, către una dintre firmele controlate de Liviu Tudor, un cunoscut om de afaceri.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus