Stiri de ultima ora

Mitul oinei: Inventia sportului national (II)

Mitul oinei: Inventia sportului national (II)
Actualitate
Sub egida lui Spiru Haret, cei mai cunoscuti profesori de educatie fizica ai tarii vor pune la punct statutul si normele de joc ale oinei, introduse apoi prin regulamentul oficial de la 20 decembrie 1898. Se renunta la numele regionale ale jocului, singurul nume ramanand cel de oina.

Numai ca inainte de aceasta data, pe 10 mai 1898, a avut loc in gradina Cismigiu prima competitie de oina intre licee. O zi cu o tripla semnificatie pentru ca la acea data, in 1866, Carol I depusese juramantul in fata Parlamentului Romaniei, in 1877, actul independentei capatase caracter de lege prin semnatura sa, iar in 1881, fusese incoronat Rege al Romaniei.

Mitul oinei: Inventia sportului national (I)

Participa scolile secundare Gheorghe Sincai si Dimitrie Cantemir, liceele Matei Basarab, Sfantul Sava, Mihai Viteazul, Gheorghe Lazar si Scoala Normala de Institutori, iar elevii Sincaiului au fost castigatorii.

Un an mai tarziu, pe 9 mai 1899, s-a tinut in capitala primul campionat national de oina, bazandu-se pe regulamentul oficial din 20 decembrie 1898. Elevii liceului Nicolae Balcescu din Braila, instruiti de profesorul Radu Corbu, au castigat respectiva competitie.

Importanta educatiei fizice in epoca

Motivul pentru care Haret a vrut sa se "...instituie concursuri anuale de joc de Oina pentru scolarii scoalelor primare si secundare, scoalelor normale, primare si seminariilor" a fost si datorita necesitatii "...exercitiilor fizice, fara care educatiunea tinerimei nu poate se fie completa, nici armonica".

Pe 1 aprilie 1899, programele scolilor secundare includ o asemenea consemnare a trebuintei jocurilor pentru o mai buna dezvoltare a tinerilor, atat fizica, dar si mintala. Pentru seminare, din anul 1902, se mentioneaza practicarea nu doar a oinii, ci si a mingii cu piciorul, cu pumnul, aruncarea sulitei, mingea intre bariere sau busita in cerc.

Inainte de toate pregatirea fizica era gandita ca mijlocul prin care barbatii deveneau zdraveni si robusti. In schimb, femeile capatau taria necesara sa poarte si sa dea nastere la copii cat mai multi si cat mai sanatosi, imperative pentru statul modern incipient.

Sportul national intra in declin

Insa, popularitatea oinei scade dupa Primul Razboi Mondial, eclipsata de sporturi ca fotbalul, boxul, cursele de cai sau automobile.

Oameni renumiti ai vietii publice ca Mihail Sadoveanu sau Ionel Teodoreanu au incercat sa mentina in atentia publica oina, insa declinul era evident.

In cadrul Federatiei Societatilor Sportive din Romania, creata in 1912, un loc de frunte il avea comisia de oina. Odata cu Marea Unire, FSSR este reorganizata pentru a incorpora miscarile sportive din noile teritorii.

Ca urmare, in 1932, se creeaza Federatia Romana de Oina, numai ca pentru a supravietui va fi integrata altor federatii. De pilda in 1940 este fondata Federatia Romana de Rugbi si Oina, in 1942 Federatia Romana de Gimnastica si Oina, iar in 1944, va fi inclusa in Federatia Romana de Gimnastica si Jocuri Nationale.

Dupa razboi, la 29 iunie 1949, este infiintata Comisia Centrala de Oina, iar in cadrul Daciadelor sunt introduse si concursuri de oina. Se pun la punct cursuri de formare a antrenorilor si se imbunatatesc metodele de antrenament, oina se reintroduce in programa de educatie fizica si se schimba regulamentul, in 1955, pentru a se dinamiza. Insa, nici asa oina nu s-a putut impamanteni ca un sport de masa.

Oina inca traieste

Institutiile care sustineau oina cunosc un nou declin dupa Revolutia din 1989 si odata cu ele decade si sportul. Numai ca in ultimii ani, oina a cunoscut un reviriment, la pricina caruia s-au aflat eforturile reinnoite nu doar ale federatiei, dar si ale unor initiative venite din interiorul Ministerului Culturii. De pilda, se doreste ca in 2014 oina sa fie propusa pentru inscriere in patrimoniul UNESCO .

Totusi, la mai bine de un secol de cand Spiru Haret a ridicat jocul practicat pe "toloaca" la rangul de sport national, oina, nedispunand de vigoarea altor sporturi, nu a putut sa reziste pana astazi decat in centrele sale de traditie.
www.ziare.com

Articole similare :
comments powered by Disqus