Stiri de ultima ora

Ministru german: Cei vaccinați ar trebui să aibă acces mai devreme în restaurante și cinematografe

Ministru german: Cei vaccinați ar trebui să aibă acces mai devreme în restaurante și cinematografe
Actualitate
Persoanele care au fost vaccinate împotriva Covid-19 ar trebui să poată reintra în restaurante şi cinematografe mai devreme decât ceilalţi, a susţinut ministrul german de externe, Heiko Maas, care îi contrazice astfel pe alţi oficiali germani care s-au opus ca persoanele vaccinate să beneficieze de libertăţi lărgite faţă de ceilalţi oameni, transmite duminică Reuters.

"Nu a fost clarificat în mod concludent în ce măsură persoanele vaccinate pot infecta alte persoane. Ceea ce este clar, însă, este că o persoană vaccinată nu mai ia ventilatorul nimănui. Acest lucru exclude cel puţin un motiv important pentru restrângerea drepturilor fundamentale", a comentat Maas pentru Bild am Sonntag.

Aproximativ 1 milion de persoane din Germania s-au vaccinat până vineri împotriva noului coronavirus, conform Institutului Robert Koch pentru boli infecţioase. Aproximativ 83,2 milioane de oameni trăiesc în Germania, conform datelor oficiale.

Ministrul de interne Horst Seehofer a declarat că discriminarea între persoanele vaccinate şi cele nevaccinate ar echivala cu impunerea obligatorie a vaccinării, impunere cu care nu este de acord.

Şeful diplomaţiei a adus în discuţie şi faptul că, prin această poziţie, guvernul restrânge şi drepturile patronilor de restaurante, cinematografe, teatre şi muzee. "Ei au dreptul să-şi redeschidă afacerile la un moment dat, dacă există posibilitatea să o facă", a declarat el, adăugând că dacă aceste locuri ar fi frecventate doar de persoane vaccinate, atunci nu ar mai fi niciun pericol.

Deşi Heijo Maas a recunoscut că o astfel de decizie ar putea conduce la inegalităţi în "perioada de tranziţie", însă a fost de părere că aceste inegalităţi ar fi justificate, conform Constituţiei, atât timp cât există un motiv obiectiv şi că nu ar afecta serviciile publice de bază.

Germania a extins măsurile de lockdown până cel puţin la sfârşitul lui ianuarie, iar cancelarul Angela Merkel a convocat o întâlnire (pentru marţi) cu liderii regionali, pentru a discuta pe tema înăspririi restricţiilor.
www.wall-street.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus