Stiri de ultima ora

Locurile perfecte pentru o evadare departe de agitaţia oraşelor: satele Stejărișu şi Movile din județul Sibiu

Locurile perfecte pentru o evadare departe de agitaţia oraşelor: satele Stejărișu şi Movile din județul Sibiu
Actualitate
Oricine îşi doreşte o evadare departe de agitaţia oraşelor este binevenit pe Valea Hârtibaciului, în judeţul Sibiu.

  Cei care ajung acolo vor fi cuceriţi de arhitectura micilor sate săseşti, de priveliştile minunate, dar şi de localnicii cu o viaţă liniştită. Vă propunem să descoperiţi satele Stejărișu şi Movile, aflate la aproape 70 de km de oraşul Sibiu. Pe când avea doar 19 ani, acest tânăr, originar din Germania, a descoperit satul Stejărișu, şi a hotărât să rămână aici. A luat în grijă fosta casă parohială evanghelică, şi şcoala săsească, iar acum este "mare gazdă", cum se spune în Ardeal. Mai mulţi săteni i s-au alăturat, astfel că acum le pot oferi turiştilor o vacanţă completă: cazare, activităţi şi mese copioase, preparate din ingrediente locale.

Julius Fabini: „Turiştii care sunt aici pot să vadă în fiecare dimineaţă, pot să vadă o vulpe sau chiar o barză. Se poate face brânză cu oamenii, se poate face pâine, iei o căruţă, se poate integra în planul de vacanţă”. Fosta casă parohială din sat este acum o casă de oaspeţi, şi are un mic restaurant, unde doamnele Rodica şi Alicia se întrec să-şi impresioneze oaspeţii. Şi fosta şcoală săsească a devenit acum pensiune în toată regulă, cu mici apartamente pentru cei care vor să rămână peste noapte în Stejărişu. Biserica ce domină centrul satului se află în grija micii comunităţi săseşti, care mai numără doar 10 suflete. Domnul Mihail păstrează cheile şi duce poveştile locului mai departe. Michael Girlich, localnic din Stejărișu: „Erau vecinătăţile şi acolo se ajutau toţi, dacă unul avea de construit o casă sau de făcut ceva. Trăgea clopotul şi ştiai că trebuie să vii după slănină, îţi luai cuţitul şi asta e ștampila, semnul. Şi tăiai din slănină cât îţi trebuie pe săptămâna viitoare şi puneai semnul la slănină”. La doar câţiva kilometri depărtare, descoperim satul Movile, înconjurat de dealuri înflorite. Turiştii străini sunt impresionaţi de atmosferA şi diversitatea locului. Turistă: "Oamenii de aici sunt prietenoşi, avem cu ce să ne umplem timpul, să vizităm gospodăriile, să vorbim cu sătenii."

Jonas s-a îndrăgostit iremediabil de atmosfera de poveste din Movile şi acum satul a devenit casa lui. Jonas Arnt: "Turiştii pot avea un impact iar aceste sate vechi, aceste locuri minunate pot fi păstrate. Cei de aici pot fi ajutaţi să-şi păstreze acest stil de viaţă arhaic, chiar şi când dăm o mână de ajutor în gospodărie, când cumpărăm produsele de aici." Localnicii au învăţat în ultimii ani cum să-şi promoveze, la rândul lor, micul sat şi împrejurimile. Nicolae Chiru, localnic: „E o plăcere să mergi cu ei şi să le arătăm lucruri, cum se cosește iarba, la fân, orice vor ei să vadă”. Dacă veţi ajunge în zonă, mai puteţi vizita satele Dealul Frumos, Merghindeal, Iacobeni, Cincșor şi oraşul Agnita. Valea Hârtibaciului rămâne una dintre zonele mai puţin cunoscute din judeţul Sibiu. Vă poate oferi, însă, o vacanţă de 10 zile, în care nu vă veţi plictisi. Puteţi da oricând o mână de ajutor localnicilor la cositul ierbii, la prepararea brânzei ori la gătitul mesei. Iar în momentele de odihnă, veţi auzi clar sunetul greierilor şi cântatul cocoşilor. În zonă găsiţi locuri de cazare care încep de la 80 de lei pe noapte. Dacă vreţi să închiriaţi un mic apartament cu mobilă săsească şi mic dejun în satul Stejărișu, plătiţi 140 de lei pe noapte. Pe valea Hârtibaciului circulă şi o mocăniţă, între satele Cornăţel şi Hosman. Dacă parcurgeţi acest traseu veţi putea admira, fără niciun efort, frumuseţea locurilor.  
stirileprotv.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus