Stiri de ultima ora

Klaus Iohannis calcă prudent în scandalul Belarus

Klaus Iohannis calcă prudent în scandalul Belarus
Actualitate
Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Cotroceni, întrebat dacă este de acord cu sancționarea internațională a președintelui Belarus ului, că vrea să aibă mai întâi o discuție cu partenerii europeni.

„Aceste chestiuni le discutam in cadrul UE si cautam abordari comune pentru ca daca exista 27 de opinii, probabil niciuna nu va fi convingatoare. Abordarile au fost si vor fi comune. Nu mi se pare ca este o tema pe care o putem discuta asa, daca si parca”, a declarat Klaus Iohannis.

Ambasadorul României la Minsk a mers miercuri dimineaţă să viziteze, alături de colegi din Uniunea Europeană, una din reprezentantele opoziţiei din Belarus, scriitoarea Svetlana Aleksievici, laureată cu premiul Nobel pentru Literatură, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Liderul grupului PPE, Manfred Weber, spune că UE trebuie să impună sancţiuni unor înalți oficiali din Belarus, inclusiv președintelui Lukaşenko. Diplomații europeni au stabilit lista de persoane care vor fi sancționate, dar printre politicienii avuți în vedere nu este și liderul de la Minsk.

Diplomaţi UE au declarat că Uniunea Europeană îşi propune să impună sancțiuni pentru 31 de înalţi oficiali din Belarus.

Uniunea Europeană trebuie să impună sancţiuni Belarusului ca răspuns la reprimarea protestelor opoziţiei, iar măsurile ar trebui să-l vizeze şi pe preşedintele Alexandr Lukaşenko, a declarat miercuri liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber.

„Europa trebuie să se pună rapid de acord cu lista de sancţiuni. Şi, din punctul meu de vedere, ar trebui să-l includă şi pe Lukaşenko, şeful acestui sistem", a declarat Manfred Weber într-o intervenţie la postul de radio german ZDF, preluat de Reuters.

Diplomaţii UE au declarat la începutul acestei săptămâni că UE îşi propune să impună sancţiuni pentru 31 de înalţi oficiali din Belarus, inclusiv pentru ministrul de interne, până la jumătatea lunii septembrie, ca răspuns la alegerile considerate de Occident ca fiind trucate. Pe listă nu apare şi preşedintele Alexandr Lukaşenko.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus