Stiri de ultima ora

Ironie - Guvernul Orban, primul executiv care și-a arătat intenția de a sfida rezultatul referendumului inițiat de Iohannis

Ironie - Guvernul Orban, primul executiv care și-a arătat intenția de a sfida rezultatul referendumului inițiat de Iohannis
Actualitate
Ironie sau nu, Guvernul Ludovic Orban este primul executiv care și-a arătat intenția de a sfida rezultatul referendumului inițiat de președintele Klaus Iohannis pe tema justiției.

Premierul Ludovic Orban a spus că modificările pe care Guvernul vrea să le aducă în domeniul justiţiei prin asumarea răspunderii sunt necesare pentru că, altfel, activitatea instanţelor ar urma să fie „paralizată”.

„Este fundamental ca aceste modificări să treacă, cu orice risc, dacă nu le convine celor de la PSD şi vor să depună moţiune de cenzură, să depună”, a afirmat el.

Orban a mai spus că, dacă se va încerca tergiversarea prin atacarea la CCR, Guvernul va emite ordonanţă de urgenţă.

„Suntem într-o situaţie în care cred că va înţelege toată lumea şi nu vom fi nevoiţi să dăm ordonanţă de urgenţă, dar suntem obligaţi să apelăm la această procedură care să permită adoptarea rapidă a acestor modificări”, a mai susţinut Orban.

Potrivit rezultatelor finale de la referendum, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, peste șase milioane de români au votat favorabil. Totodată, ministrul Justiției Cătălin Predoiu a avertizat, săptămâna trecută, că „abrogarea recursului compensatoriu peste noapte ar conduce la efecte colaterale mai severe decât cele din prezent”. În ciuda acestora, Ludovic Orban este pregătit să îmbrățișeze expresia „scopul scuză mijloacele” și să emită o ordonanță, sfidând voința românilor din 26 mai și ignorând avertismentul propriului ministru.

Graba Guvernului PNL de a da o ordonanță de urgență pe justiție amintește de guvernul PSD. În 2017, la o lună după preluarea puterii, Guvernul Sorin Grindeanu adopta celebra OUG113, care a declanșat un scandal uriaș în România și care a condus în cele din urmă la organizarea referendumului din 26 mai.

În acest context, trebuie menționată și poziția „bâlbâită” a ministrului Justiției cu privire la abrogarea recursului compensatoriu. În 23 august, Cătălin Predoiu îi transmitea ministrului Justiției de la acel moment, Ana Birchall, că „se impune abrogată de urgenţă legea recursului compensatoriu, iresponsabil promovată de fostul ministru Toader şi vinovat promovată de majoritatea PSD. Această lege este un pericol public continuu”.

Săptămâna trecută, într-o conferință de presă, Predoiu avertiza că o abrogare „peste noapte” a recursului compensatoriu „ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent”.

„O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fără a pregăti toate aceste planuri, inclusiv discuţiile cu CEDO şi măsuri de extindere a capacităţii penitenciare, ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent. În acelaşi timp, Guvernul şi-a asumat o obligaţie în cadrul negocierilor politice cu alte partide atunci când s-a obţinut votul de învestitură de a nu apela la Ordonanţe de Urgenţă în domeniul Justiţiei”, a spus joi Predoiu într-o conferință de presă.

Astăzi, Cătălin Predoiu a declarat, la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, că MJ nu şi-a schimbat poziţia şi susţine abrogarea recursului compensatoriu, precizând că va merge la CEDO pentru a explica faptul că aplicarea acestei legi a dus la creşterea infracţiunilor comise cu violenţă şi acest fenomen induce o nesiguranţă accentuată în rândul cetăţenilor.„În urmă cu o lună de zile, în această sală spuneam că Ministerul Justiţiei va sprijini abrogarea recursului compensatoriu printr-o lege. Poziţia ministerului nu s-a schimbat. (...) Dincolo de aspectele procedurale, sprijinim abrogarea pentru că redactarea lui defectuoasă a dus la insecuritatea cetăţenilor. Fără a ignora problemele pe care urmează să le rezolvăm în sistemul penitenciar, trebuie să facem din siguranţa cetăţenilor o prioritate”, a spus Predoiu, la dezbaterile din Comisia juridică privind abrogarea recursului compensatoriu.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus