Stiri de ultima ora

Ion Cristoiu: Scandalul Nicuşor Dan n-are nici o influenţă asupra alegerilor pe Bucureşti. Nu de alta, dar ele au avut loc deja

Ion Cristoiu: Scandalul Nicuşor Dan n-are nici o influenţă asupra alegerilor pe Bucureşti. Nu de alta, dar ele au avut loc deja
Actualitate
Ion Cristoiu: Scandalul Nicuşor Dan n-are nici o influenţă asupra alegerilor pe Bucureşti. Nu de alta, dar ele au avut loc deja

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că alegerile pentru Primăria Capitalei au avut deja loc în timpul Guvernării PSD prin lupta crîncenă dintre forţele Pro şi Contra social-democraţilor, candidatul PNL-USR-PLUS, Nicuşor Dan neaducând nimic în această  bătălie deoarece alegătorii ar fi mers la vot ca să elibereze Bucureştiul de PSD şi nu ca să voteze candidatul alianţei.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Nu mai e nevoie, cred, să reamintesc faptul că, o dată declanşată campania electorală pentru locale cetăţeanul Cristoiu, definit, ca orice simplu cetăţean, prin simpatii şi antipatii, prin convingeri şi emoţii, a lăsat locul ziaristului Cristoiu sau, cum deja a intrat în fondul de cuvinte al profesiei, Istoricului clipei. Prin urmare pînă la încheierea bătăliei electorale din 2020, una dintre cele mai spectaculoase din anii postdecembrişti, mă voi situa pe poziţia cronicarului de front dintr-o ţară neutră într-un Război mondial.

ULTIMELE ȘTIRI

 Campania electorală mai ales în oraşele mari aduce faţă în faţă nu atît candidaţii, cît mai ales echipele de consultanţă. Plătite regeşte, acestea pun la bătaie strategii, tactici, lovituri şi contralovituri. Nu de puţine ori candidatul e o simplă păpuşă de hîrtie în mîinile consilierilor de campanie. Sînt şi situaţii în care candidaţii, personalităţi autentice, refuză sfaturile consilierilor trecîndu-le prin filtrul propriului instinct politic. În ansamblu însă o campanie electorală, mai ales cînd constă în bătălia dintre persoane, ca la locale şi prezidenţiale, şi nu între partide, ca la parlamentare, se defineşte ca bătălie între staff-uri de campanie pe post de regizori ai unor actori.

 Din această perspectivă voi comenta întîmplările mari şi mici din campania pentru locale. După opinia mea, bătălia naţională pentru locale se concentrează, din punctul de vedere al opiniei publice, în două confruntări cu valoare de simbol:

Cea de la sectorul 1, dintre Dan Tudorache şi Clotilde Armand, ca o confruntare nu atît între USR-PLUS şi PSD, ci o confruntare între USR-PLUS şi toate celelalte partide.

Cea de la Bucureşti, dintre Gabriela Firea şi Nicuşor Dan, ca o confruntare între electoratul Pro PSD şi electoratul anti PSD.

Să ne ocupăm niţel de campania pentru primăria Bucureşti. Dacă îi spunem război, e un război cu mai multe fronturi. Unul este cel al confruntării dintre Gabriela Firea şi Nicuşor Dan, în principal, un altul este al confruntării dintre Traian Băsescu şi Gabriela Firea, dar şi Traian Băsescu şi Nicuşor Dan. Putem considera un alt front cel al luptei dintre candidatul Pro România şi ceilalţi candidaţi. Normal ar fi ca acest război să se desfăşoare din plin, acum cînd mai sînt puţine zile pînă la alegerile locale, pe mai multe fronturi. Adică să avem o confruntare Nicuşor Dan – Gabriela Firea, Nicuşor Dan – Traian Băsescu, Gabriela Firea – Traian Băsescu, poate şi în trei, un front alcătuit din trei. Aşa cum se vede, în aceste zile, toate celelalte fronturi au dispărut pentru a lăsa în prim plan frontul Nicuşor Dan – Gabriela Firea. De fapt de la început campania electorală pe Bucureşti s-a concentrat pe bătălia dintre cei doi. O bătălie considerată a fi şi bătălia între cele două blocuri politice. Pe de-o parte PNL, care şi-a asociat în bătălia pentru Bucureşti, USR-PLUS, alcătuind o alianţă nu atît de Dreapta (lipseşte PMP), cît mai ales anti PSD. Pe de alta, PSD, deşt Gabriela Firea a evitat postura de candidat al PSD, sugerînd situaţia de candidat sprijinit de PSD, totuşi electoratul anti - PSD o vede ca întruchiparea PSD. A PSD-ului lui Liviu Dragnea, deşi Gabriela Firea a fost iniţiatoarea puciului anti Dragnea din partid. E mai mult decît interesant că în timp ce Gabriela Firea caută să ducă războiul pe frontul confruntării dintre candidaţi, Nicuşor Dan se zbate să angajeze războiul pe frontul strict politic, al confruntării între blocuri. Cei doi nu s-au confruntat pînă acum la televizor. Dar chiar dacă se vor confrunta nu cred că mare lucru va ieşi din punct de vedere electoral. După opinia mea în ce priveşte primăria Capitalei alegerile au avut loc. Înainte de începerea campaniei electorale, ba mai mult înainte chiar de Pandemie. Au avut loc în timpul Guvernării PSD. Atunci s-a manifestat şi la Bucureşti lupta crîncenă dintre cele două forţe- Pro şi Contra PSD. Nicuşor Dan n-a adus în această bătălie nimic. Nici în plus nici în minus. PNL şi USR-PLUS puteau la fel de bine să pună drept candidat rondul de la Piaţa Universităţii. Alegătorii ar fi mers la vot ca să elibereze Bucureştiul de PSD şi nu ca să voteze candidatul alianţei.

O altă dimensiune a acestui front:

Nicuşor Dan reprezintă contracandidatul, cel care vrea să ia locul Gabrielei Firea. Gabriela Firea este primarul în exerciţiu. Ea luptă pentru a-şi păstra funcţia. De aceea, în timp ce Gabriela Firea, cel puţin pînă acum, a avut drept temă principală de campanie: „Iată ce am realizat şi iată ce voi realiza! Lăsaţi-mă să continui realizările”, Nicuşor Dan a avut drept temă denunţarea administraţiei Gabriela Firea ca o administraţie tipic PSD-istă.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus