Stiri de ultima ora

Iași: Copii romi iau pauze la ore diferite de ceilalți | IPJ Iași neagă

Iași: Copii romi iau pauze la ore diferite de ceilalți | IPJ Iași neagă
Actualitate
În timp ce o asociația a romilor atrage atenția asupra faptului că elevi romi care învață la o școală din oraș iau pauză la ore diferite față de restul elevilor pentru a nu interacționa cu ei, Inspectoratul Școlar neagă că ar exista o asemenea situație. Cazul a fost adus în atenția Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care e așteptat să dea un verdict.

Două școli din Iași țin ore în aceeași clădire, însă copiii nu ar lua pauză în același timp. Conducerile instituțiilor ar încerca să nu-i lase pe elevii romi de la Școala Ion Neculce să aibă de-a face cu ceilalți copii, de la Școala Titu Maiorescu. Așa susține președinta filialei ieșene a Partidei Romilor, Elena Motaș: „Școla Ion Neculce se află în proximitatea școlii Titu Maioescu, școală elitistă. Din cauza numărului mare de elevi la Maiorescu, s-a recurs la un protocol între cele două școli. Clasele pregătitoare au fost aduse în spațiul școlii Ion Neculce, astfel încât  există două școli într-una singură. Cel mai trist este că, ocupând același etaj clasele pregătitoare, pauzele care se acordă copiilor sunt diferite, în așa fel încât să nu relaționeze copii de la Maiorescu cu cei de la Neculce.”

Partida Romilor s-a plâns Inspectoratului Școlar Iași încă de anul trecut, însă asociația susține că instituția nu a făcut nimic. Purtătoarea de cuvînt a Inspectoratului Iași, Sabina Manea a explicat la Europa FM : „Toate aceste clase funcționează pe același palier și iau pauze în același timp. Această acuzație a fost verificată și de reprezentanții Ministerului Educației, iar constatările au fost foarte clare: s-a respectat legislația.”

Potrivit Elenei Motaș, însă, mușamalizarea unor astfel de cazuri ar fi o practică mai veche a instituțiilor din sistemul de educație: ” Celebra replică vom demara o anchetă și vom stabili… Apoi, lucrurile se mușamalizează. E o problemă a sistemului.”

 

 

 

europafm.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus