Stiri de ultima ora

Florian Coldea, audiat de Secția specială. Fostul șef operativ al SRI a fost citat de SIIJ, după acuzațiile aduse de Mircea Negulescu |

Florian Coldea, audiat de Secția specială. Fostul șef operativ al SRI a fost citat de SIIJ, după acuzațiile aduse de Mircea Negulescu |
Actualitate
Generalul Florian Coldea , fostul director adjunct al Serviciului Român de Informații, a fost citat pentru audieri de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), așa-zisa Secție specială, în urma dezvăluirilor făcute de Mircea Negulescu cu privire la presupusa implicare a SRI în dosarul lui Sebastian Ghiță.

Florian Coldea , audiat de Secția specială

Generalul Florian Coldea , fostul șef operativ al SRI, a ajuns la SIIJ, unde este audiat de procurori, iar citarea sa vine în contextul în care Mircea Negulescu a făcut mai multe acuzații referitoare la faptul că fostul șef operativ al SRI, în momentul în care deținea funcția, ar fi intervenit în mai multe dosare gestionate de fostul procuror al DNA Ploiești. Spețele l-ar fi vizat pe Sebastian Ghiță.

„Revin, vă mulțumesc, haideți să păstrăm un pic de distanță, totuși. O să dau declarații când revin”, a declarat Florian Coldea .

Fostul procuror Mircea Negulescu a afirmat că însuși fostul șef al SRI Sabin Iancu, care a fost citat și el tot marți, ar fi avut rolul să-l urmărească și de a-i transmite lui Florian Coldea toate evoluțiile în dosarul lui Sebastian Ghiță, potrivit Libertatea .  

Fostul procuror Mircea Negulescu e cercetat sub control judiciar

Cel poreclit „Portocală” a fost reținut în dosarul în care este acuzat că a falsificat probe, a constrâns şi corupt mai multe persoane pentru a face declaraţii mincinoase, pe vremea când era procuror la DNA Ploieşti, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis eliberarea fostului procuror, în 13 august, și înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

În această perioadă, Negulescu nu are voie să părăsească teritoriul României şi nu are voie să se apropie de inculpaţii Alfred Virgil Savu şi Mihai Iuliano Iordache, de persoanele vătămate Daniel Savu, Victor Viorel Ponta, Sebastian Ghiţă, Sorin Adrian Chirilă, Ionuţ Alexandru Iordăchescu, precum şi de mai mulţi martori, printre care Vlad Cosma, Răzvan Alexe şi Mircea Cosma.

Mircea Negulescu ar fi fabricat probe în dosarul „Tony Blair” , în care Victor Ponta a fost acuzat de procurorii DNA că ar fi aranjat  vizita  fostului premier britanic în România, astfel încât să câștige un plus de capital de imagine în campania electorală din anul 2012. Tot în speța penală instrumentată de așa-zisul „Portocală”, DNA Ploieşti a pus, în 2016, sechestru pe averea lui Sebastian Ghiţă, până la concurenţa sumei de 220.000 euro.

Potrivit procurorilor, fostul procuror  Mircea Negulescu este acuzat de: „cercetare abuzivă prev. de art. 280 alin. 1 și 2 Cod penal (6 infracțiuni), represiune nedreaptă prev. de art. 283 alin. 1 Cod penal (4 infracțiuni), instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participației improprii prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 283 alin. 2 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal, influențarea declarațiilor prev. de art. 272 alin. 1 Cod penal în cond. art. 35 alin. 1 Cod penal, inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 268 alin. 1 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 268 alin. 2 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, fals intelectual prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal (12 infracțiuni) în cond. art. 38 alin. 1 Cod penal, abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal (4 infracțiuni) și constituirea unui grup infracțional organizat prev. de art. 367 alin. 1 și 3 Cod penal”, se arată în comunicatul procurorilor.

„În fapt, primul inculpat, în calitate de procuror de caz la DNA - ST Ploieşti, cu ajutorul celui de al doilea inculpat, ofiţer de poliţie judiciară, ar fi procedat la ticluirea modului de sesizare şi a întregului material probator administrat în două dosare aflate în instrumentarea DNA - ST Ploieşti, cu scopul învinuirii pe nedrept a unor persoane, ar fi dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de patru persoane, precum şi măsuri neprivative de libertate constând în control judiciar faţă de 3 persoane, despre care cunoştea că sunt nevinovate, şi ar fi determinat judecătorul de drepturi şi libertăţi să dispună, fără vinovăţie, arestarea preventivă a unei persoane în baza materialului probator plăsmuit", precizează Secţia specială de anchetare a magistraţilor.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus