Stiri de ultima ora

Fântânile arteziene ale țarului Petru cel Mare împlinesc 300 de ani. Consumă 1.000 de litri de apă pe secundă

Fântânile arteziene ale țarului Petru cel Mare împlinesc 300 de ani. Consumă 1.000 de litri de apă pe secundă
Actualitate
Faimoasele fântâni arteziene ale lui Petru cel Mare - construite în curtea palatului său de lângă Sankt Petersburk - împlinesc în iulie 300 de ani de când au fost puse în funcţiune.

Sistemul care are alimentează artezienele cu apă este o bijuterie a ingineriei. Fântânile funcționează fără pompe sau alte mecanisme, doar cu ajutorul gravitaţiei. La câţiva kilometri de oraşul Sankt Petersburg se află palatul Peterhof, una dintre reşedinţele ţarului Petru cel Mare. Fântânile arteziene din curtea palatului sunt de-a dreptul spectaculoase şi funcţionează de 300 de ani. Spre deosebire de artezienele de la Versailles, acestea nu sunt puse în funcţiune de pompe. Alexander Korsakov, inginer: "Nu există niciun mecanism electric şi nicio pompă care să facă treaba în locul nostru. Deschidem totul manual". O întreagă echipă de ingineri are grijă de reţeaua de apă care alimenteaza fântânile. Este nevoie de zece oameni doar ca să deschidă valvele în fiecare dimineaţă şi să le închidă seara.

Alexander Korsakov, inginer: "Sistemul (de alimentare cu apă) funcţionează foarte simplu, datorită unei diferenţe naturale de înălţime. Este şi foarte sigură. Totul poate fi reparat cu uşurinţă. Apa pe care o folosim nu vine din reţeaua centrală, ci folosim apă de ploaie sau apă din izvoare". Fântânile consumă aproximativ 1.000 de litri pe secundă, iar apa provine din mai multe iazuri naturale şi artificiale. Andrey Biryukov, șef departament fântâni: "Erau izvoare arteziene care curgeau permanent, tot anul, 24 de ore pe zi. Petru cel Mare le-a descoperit în timp ce ieşise să călărească". Reţeaua subterană de conducte aduce apă de la aproximativ 40 de kilometri şi a fost construită în mai puţin de un an. Alexander Korsakov, inginer: "Istoria ne spune că aceste conducte au fost pictate în culori diferite pentru a fi mai uşor de observat în întuneric. Noi folosim acum lumină artificială, dar pe vremea aceea oamenii foloseau doar aceste ferestre, care nu ofereau suficientă lumină". Punctul central al artezienelor este Marea Cascadă, impodobita cu peste 250 de sculpturi şi 64 de fântâni. În centru este o statuie aurită a lui Samson. Turistă: "Sunt impresionată de toate aceste statui aurite, e foarte mult aur, totul e minunat, foarte frumos. E incredibil când mă gândesc că pe aici se plimbau ţari".

Fântânile sunt minunate, nu am cuvinte ca să exprim cum arată şi cum funcţionează". Pe 21 iulie, artezienele de la Palatul Peterhof vor sărbători 300 de ani de când au fost puse pentru prima oară în funcţiune.
stirileprotv.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus