Stiri de ultima ora

DICTATURĂ pe față: Sindicatul din care face parte medicul personal al lui Aleksei Navalnîi a fost desemnat agent străin

Rusia a desemnat miercuri un sindicat al medicilor care are legături cu principalul opozant rus Aleksei Navalnîi , aflat la închisoare, drept agent străin , o etichetă controversată care este aplicată deseori criticilor puterii.

Alianţa Medicilor s-a făcut cunoscută pentru că a criticat măsurile municipalităţii din Moscova în faţa pandemiei de coronavirus, sindicatul acuzând în special autorităţile locale că nu au reuşit să îi protejeze pe doctori şi că au minimalizat gravitatea epidemiei.

Adoptată în Rusia în 2012, legea privind agenţii străini obligă entităţile recunoscute ca acţionând pentru străinătate la măsuri administrative restrictive şi la menţionarea acestui statut în toate publicaţiile lor, în caz contrar riscând amenzi mari sau chiar interzicerea.

Termenul are o conotaţie negativă în limba rusă, pentru că este asociat cu un comportament nepatriotic.

Creată în 2018, Alianţa Medicilor a tras un semnal de alarmă asupra penuriei de echipamente de protecţie pentru doctorii din Rusia la începutul pandemiei de coronavirus în primăvara anului trecut şi a acuzat autorităţile că subestimează numărul de angajaţi din serviciul medical decedaţi.

Ministerul Justiţiei a acuzat Alianţa Medicilor că a primit "finanţare străină" şi că este implicată în activităţi "politice".

O purtătoare de cuvânt a sindicatului, Aleksandra Zaharova, a respins aceste acuzaţii, susţinând că organizaţia nu benecifiază de finanţare străină. Ea a dat asigurări că Alianţa Medicilor îşi va continua activităţile.

"Mulţi medici sunt într-o situaţie dificilă şi intenţionăm să continuăm să îi ajutăm", a declarat ea pentru AFP.

Recent, Rusia a aprobat înăsprirea legislaţiei privind persoanele şi organizaţiile calificate drept "agenţi străini".

Conform acestor amendamente, un individ sau un grup care primeşte un sprijin material sau financiar din străinătate sau de la organizaţii deja considerate drept "agenţi străini" va putea fi etichetat la fel, fără o decizie a justiţiei.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus