Stiri de ultima ora

Dezastru ecologic în localitatea Smârdan, județul Tulcea. Mii de leșuri de ovine ar fi îngropate

Dezastru ecologic în localitatea Smârdan, județul Tulcea. Mii de leșuri de ovine ar fi îngropate
Actualitate
Dezastru ecologic în localitatea Smârdan, județul Tulcea. Mii de leșuri de ovine ar fi îngropate

21-01-2021 17:07 Autor: Marius Grama

Dezastru ecologic în localitatea Smârdan, din județul Tulcea. Procurorii cred că administratorul incineratorului de animale de acolo ar fi îngropat mii de leșuri de ovine, în loc sa le ardă.

O ipoteză luată în calcul de anchetatori este că ar proveni de pe nava eșuată în portul Midia, în noiembrie 2019. Pe atunci, scafandrii raportau măsurători care indicau o depășire cu 300% a valorilor pentru antrax. Inspectorii de la Garda Națională de Mediu au vrut să verifice un teren aflat în spatele incineratorului, încă de luna trecută. Atunci, i-au gonit paznicii. De data aceasta, au venit cu tot cu procurori după ei. Terenul din spatele incineratorului, unde au fost descoperite resturile de ovine, arată ca o imensă groapa de gunoi, acoperită în mare parte de păsări, de pescăruşi, care nu fac nimic altceva decât să răspândească bolile. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa anchetează acum modul în care au fost - dacă au fost - incinerate ovinele înecate în urma naufragiului din 2019.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa: „În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit faptul că mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate”. Proprietarul firmei care deţine incineratorul şi terenul din spatele unităţii a refuzat să comenteze acuzaţiile care îi sunt aduse. Primarul din comuna Smârdan spune, însă, că a discutat cu el. Petrică Mărculescu, primarul comunei Smârdan, județul Tulcea: „A specificat că nu sunt animale de pe acea navă, din portul Midia. Sub nicio formă nu sunt acele animale. Având un volum foarte mare de incinerat, un volum foarte mare de muncă, au crezut că ar fi bine ca anumite leşuri să le astupe cu pământ, ulterior să le incinereze”. Reclamaţii legate de incinerator au fost făcute şi de pe malul celălalt al Dunării, în Brăila. În special în timpul verii, oamenii s-au plâns că nu mai suportă mirosul. Francisk Chiriac, preşedintele CJ Brăila: „Sunt nenumărate sesizări făcute şi de municipiul Brăila, referitor la mirosul care vine înspre municipiu. Sper că autorităţile să ia în continuare măsuri drastice asupra acestora, pentru că nu mai suportam, efectiv, aceste aspecte”. Cristian Iordan, prefectul judeţului Tulcea: „Se va proceda la extragerea şi incinerarea tuturor leşurilor de origine animală, activitate ce cade în sarcina societăţii ce deţine incineratorul, dar şi a proprietarului terenului. Ulterior, în faza a doua, o firmă specializată va proceda la decontaminarea şi ecologizarea zonei”. Direcţia de Sănătate Publică Tulcea a amendat firma cu cinci mii de lei, pentru nerespectarea normelor de igiena şi sănătate publică, iar Direcţia Sanitar-Veterinară a dat o sancţiune de 1.200 de lei şi a dispus suspendarea temporară a activităţii incineratorului.
stirileprotv.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus