Stiri de ultima ora

Danemarca are o lege prin care refugiaţii se pot transfera în centre din alte ţări partenere

Danemarca are o lege prin care refugiaţii se pot transfera în centre din alte ţări  partenere
Actualitate
Parlamentul danez a adoptat joi un proiect de lege care permite soluţionarea în afara Uniunii Europene (UE) a cererilor de azil - un text de lege criticat de către asociaţii de apărarea drepturilor omului, ONU şi Comisia Europeană (CE), relatează Reuters.

Textul a fost adoptat cu 70 la 24 de voturi.

El prevede că autorităţile daneze pot transfera refugiaţi sosiţi în Danemarca în centre de solicitanţi de azil care se află în ţări ”partenere”, în aşteptarea examinării cererii de azil şi ca aceştia să poată să rămână în aceste ţări ”partenere” în cazul în care cererea le este acceptată, scrie News.ro.

Copenhaga, care are una dintre cele mai stricte legislaţii în domeniul imigraţiei şi azilului, nu a încheiat, până în prezent, niciun acord cu ţări străine ”partenere”.

Însă negocieri au fost lansate cu mai multe astfel de ţări, anunţă un purtător de cuvânt al Partidului Social Democrat (la putere) însărcinat cu dosarul imigraţiei, Rasmus Stoklund.

”Dacă cereţi azil în Danemarca, ştiţi că veţi fi trimis într-o ţară din afara Europei, iar astfel sperăm ca oamenii să înceteze să mai încerce să obţină azil în Danemarca”, a anunţat el joi la postul de radio DR.

Această nouă lege complică eforturile UE de a armoniza reglementările - în prezent foarte diferite de la un stat membrula altul - în domeniile imigraţiei şi azilului.

CE a pus la îndoială, joi, faptul că acest text respectă angajamentele internaţionale pe care Danemarca şi le-a asumat.

”Soluţionarea externă a cererilor de azil ridică întrebări fundamentale, atât cu privire la accesul la proceduri de azil, cât şi cu privire la accesul efectiv la protecţie”, apreciază un purtător de cuvânt CE, Adalbert Jahnz .

”Acest lucru nu este posibil în cadrul reglementărilor actuale ale UE sau (în cadrul unor) propuneri privind noul Pact al Migraţiei şi Azilului”, a subliniat el.

Secretara generală a Consiliului Danez al Refugiaţilor, o organizaţie nonguvernamentală (ONG), Charlotte Slente, consideră că această nouă lege riscă să compromită siguranţa refugiaţilor şi să le încalce drepturile.

”Ideea externalizării responsabilităţii soluţionării cererilor de azil este atât iresponsabilă, cât şi un semn al unei lipse de solidaritate”, denunţă ea.

Asistenta Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi Gillian Triggs se teme de o ”cursă în jos” şi denunţă faptul că ”astfel de practici subminează drepturile celor care cer azil şi protecţie, îi diabolizează şi îi pedepseşte şi le poate pune viaţa în pericol”.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus