Stiri de ultima ora

Cum jocurile politice făcute de Dragnea și PSD în ultime vreme avantajează Rusia

Cum jocurile politice făcute de Dragnea și PSD în ultime vreme avantajează Rusia
Actualitate
Europa fierbe în această perioadă ca urmare a efectuării de către Rusia , începând cu 14 septembrie, a exercițiilor militare Zapad 2017, care au loc inclusiv în enclava Kaliningrad și în Belarus. NATO a avertizat privind-o o posibilă provocare care să ducă la o incursiune militară a rușilor în zona de est a alianței, în țările baltice sau Polonia.

În tot acest context extrem de tensionat în plan mondial, cu relații între Rusia și statele vestice la cel mai slab nivel de la sfârșitul Războiului Rece, în România, țară care ar trebui să se poziționeze în văzul aliaților drept o oază de stabilitate pe flancul de est, interesele PSD -ului și a lui Liviu Dragnea fac rușii să zâmbească cu sadisfacție.

De la începutul anului și până acum s-au perindat trei miniștri în fruntea Ministerului Apării, în plus scandalul corvetelor făcut pentru a lovi în guvernarea tehnocrată a însemnat o amânare a dotării armatei române, în plus a fost tergiversat și procesul de achiziționare a sistemului patriot, iar politicile privind pensionăriile și plata salariilor a dus la tensiuni la vârful armatei.

Și toate acestea au venit înainte de începerea Zapad 2017, cel mai mare exercițiu militar rus de după Războiul Rece, care va implica, neoficial, cel puțin 100.000 de militari ruși.

" Rusia a informat asupra exercițiului Zapad -2017 în ultima ședință a Consiliului NATO- Rusia , care s-a desfășurat pe data de 13 iulie. Ne-au furnizat numărul de trupe rusești, precum și numărul total de forțe, avioane și nave care participă la exercițiu. Mulți aliați au ridicat întrebări și am avut discuții în legătură cu numerele furnizate. Salutăm schimbul de informații. Avem toate motivele să credem că vor participa substanțial mai multe trupe ruse decât cele indicate de cifrele oficial raportate. NATO va monitoriza îndeaproape exercițiul în această lună. Și solicităm Rusiei să respecte transparența obligatorie impusă de Documentul de la Viena. Monitorizăm în mod curent exercițiile rusești. Poziția de forță a NATO este defensivă și transparentă. Acest lucru se aplică și forțelor NATO din estul Alianței. NATO și-a mărit numărul trupelor în Est ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia și la dezvoltarea militară a Rusiei în regiune. Poziția de forță a NATO nu este o reacție la Zapad 2017. Exercițiile noastre sunt planificate și detaliile sunt făcute publice cu mult timp înainte. Ele nu au nicio legătură cu exercițiile rusești. NATO și Aliații pun în aplicare deplină litera și spiritul Documentului de la Viena”, arăta, la sfârșitul lunii august, un oficial NATO, într-o declaraţie pentru Digi24 . 

Însă, dacă în principalele capitale aliate fenomenul Zapad e perceput în toată rotunjimea lui şi analizat în toate pliurile sale, în cercurile politico-guvernamentale de la Bucureşti situaţia pare să stea oarecum diferit, coaliția PSD -ALDE fiind mai concentrată pe conflictele interne și pe alte răfuieli politice decât să asigura nevoia de stabilitate a țării.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus