Stiri de ultima ora

Conflictul care a paralizat Sudan, înăbușit - Armata și protestatarii au ajuns la un acord: Sperăm ca acesta să fie începutul unei noi ere

Conflictul care a paralizat Sudan, înăbușit - Armata și protestatarii au ajuns la un acord:  Sperăm ca acesta să fie începutul unei noi ere
Actualitate
Liderii militari şi civili din Sudan au anunţat vineri că au ajuns la un acord pentru a împărţi puterea până la noi alegeri, promiţând că astfel se va încheia conflictul care a paralizat ţara africană de când fostul preşedinte Omar Hassan al-Bashir a fost înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat în aprilie, conform New York Times, scrie news.ro.

Cele două părţi, care au reluat discuţiile în această săptămână după o pauză de o lună, au căzut de acord să formeze o autoritate militară-civilă care va conduce Sudanul pentru o perioadă de peste trei ani, a informat un lider al protestatarilor.

Puterea va fi deţinută pe rând atât de liderii civili cât şi de cei ai armatei în perioada de tranziţie, a informat un mediator de la Uniunea Africană, Mohamed Hassan Lebatt. Ulterior vor avea loc alegeri iar armata se va retrage de la conducere.

„Sperăm ca acesta să fie începutul unei noi ere”, a declarat Omar al-Degair, liderul coaliţiei care a negociat cu armata.

Generalul Mohamed Hamdan a declarat: „Acest acord este vast şi nu exclude pe nimeni”.

Un general al armatei va conduce consiliul comun pentru primele 21 de luni pentru ca apoi un lider civil să conducă pentru 18 luni, a declarat Amjad Farid, liderul Asociaţiei Profesioniştilor din Sudan.

Oamenii au celebrat pe străzile din Omdurman. Mii de persoane de taote vârstele au ieşit pe străzi, scandând „Civili! Civili!”.

Cele două părţi au căzut de acord să deschidă o investigaţie independentă privind violenţele care au început pe 3 iunie după ce forţele militare au intrat în forţă în protestatari, ucigând cel puţin 128 de persoane.

Conform noului acord, fiecare parte va avea cinci membri în consiliu iar o a 11-a persoană va fi numită în comun.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus