Stiri de ultima ora

Concurență mare la Premiul Nobel pentru Pace 2021: 329 de candidați numai unul și unul, printre care Donald Trump, Greta Thunberg, Alexei Navalnîi , OMS și BLM

Concurență mare la Premiul Nobel pentru Pace 2021: 329 de candidați numai unul și unul, printre care Donald Trump, Greta Thunberg, Alexei Navalnîi , OMS și BLM
Actualitate
Un număr total de 329 de candidaţi au fost propuşi la Premiul Nobel pentru Pace 2021, a anunţat luni Institutul Nobel, potrivit AFP.

Candidaturile, care sunt mai puţine în acest an comparativ cu numărul record de 376 înregistrat în 2016, sunt repartizate între 234 de persoane şi 95 de organizaţii, a precizat Institutul Nobel.

Numele candidaţilor rămâne secret timp de cel puţin 50 de ani, însă cei care i-au propus - parlamentari şi miniştri din toate ţările, foşti laureaţi, unii profesori universitari - pot alege să le dezvăluie identitatea.

Printre candidaturile cunoscute se numără Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Alianţa Vaccinului (GAVI) şi Coaliţia pentru inovaţii în materie de pregătire pentru epidemii (CEPI), în prima linie a mobilizării împotriva pandemiei de COVID-19, care afectează întreaga lume de un an.

"A fost un an special, marcat de COVID-19, şi ar fi fost surprinzător dacă acest lucru nu s-ar reflecta în natura candidaturilor", a comentat pentru AFP directorul Institutului Nobel, Olav Njolstad, fără a face alte precizări.

Au fost de asemenea propuse organizaţii neguvernamentale de apărare a libertăţii presei precum Reporteri fără Frontiere (RSF) şi Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), opozanţi precum belarusa Svetlana Tihanovskaia sau rusul Alexei Navalnîi, mişcarea Black Lives Matter şi activista de mediu Greta Thunberg din Suedia.

Printre nominalizaţi se numără şi fostul preşedinte american, Donald Trump, ginerele său, Jared Kushner, premierul israelian, Benjamin Netanyahu , şi prinţul moştenitor din Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, creditaţi cu progrese în procesul de pace din Orientul Mijlociu şi cu eforturile de apropiere între Israel şi ţări din lumea musulmană.

A fi propus pentru premiu nu înseamnă a primi girul Comitetului Nobel care, înainte de a acorda Nobelul pentru Pace, acceptă toate candidaturile, atât timp cât au fost trimise până la data-limită de 31 ianuarie de către persoane care au acest drept.

Printre alţi candidaţi cunoscuţi se mai află NATO, forţele pro-democraţie din Hong Kong, Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), o campanie pentru interzicerea roboţilor care ucid şi mişcarea de cercetaşi.

Comitetul Nobel îşi va anunţa alegerea la 8 octombrie.

În 2020, Premiul Nobel pentru Pace a ajuns la Programul Alimentar Mondial (PAM), cea mai mare organizaţie umanitară mondială de luptă împotriva foametei.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus