Stiri de ultima ora

Comunitatea ştiinţifică trage un semnal de alarmă. Oceanele rămân fără oxigen pe măsură ce temperaturile cresc din cauza crizei climatice

Comunitatea ştiinţifică trage un semnal de alarmă. Oceanele rămân fără oxigen pe măsură ce temperaturile cresc din cauza crizei climatice
Actualitate
Oceanele rămân fără oxigen pe măsură ce temperaturile cresc din cauza modificărilor climatice, arată Matt McGrath, corespondentul pentru mediu al celor de la BBC, potrivit datelor oferite de grupul de protecţie a mediului UICN.

7 afişări

Oceanele rămân fără oxigen pe măsură ce temperaturile cresc din cauza modificărilor climatice

Studiul realizat de UICN arată că, problema scurgerilor de substanţe toxice în oceane este cunoscută de mai multe decenii, dar cercetătorii atrag atenţia că schimbările climatice accentuează lipsa oxigenului în apă.

Nu mai puţin de 700 de zone oceanice manifestă cote scăzute de oxigen, faţă de numai 45 de zone, câte au fost numărate în anii 60.

Cercetătorii spun că modificările ameninţă specii de peşti precum tonul, marlinul şi rechinii. Cei mai afectaţi sunt peştii mai mari ca aceştia au nevoi mai mari de energie. Potrivit autorilor studiului, aceste animale încep să se deplaseze pe straturile superficiale superficiale ale mărilor, unde există mai mult gaz dizolvat. Totuşi, acest lucru face ca speciile să fie mult mai vulnerabile la pescuitul excesiv.

În acelaşi timp, ameninţarea pe care o constituie scurgerile de substanţe chimice precum azotul sau fosforul rezultate din activitatea fermelor şi din industrie, afectează nivelul de oxigen din apele mării şi rămâne în continuare principalul factor de risc, în special în apropierea ţărmului.

În schimb, ameninţarea reprezentată de schimbările climatice a crescut în ultimii ani.

Pe măsură ce tot mai mult dioxid de carbon este eliberat intensificând efectul de seră, o mare bună parte din căldură este absorbită de oceane. La rândul său, această apă mai caldă pierde din conţinutul de oxigen. Oamenii de ştiinţă estimează că între 1960 şi 2010, cantitatea oxigen din oceane a scăzut cu 2%.

Cifrele nu par mari, dar, fiind vorba despre o medie globală, acest lucru indică faptul că unlele zone tropicale pot înregistra o pierdere a oxigenului din apă care poate ajunge până la 40%.

"Ştiam de deoxigenare, dar nu aveam idee de legăturile pe care acest fenomen le are cu schimbările climatice, iar acest lucru este cu adevărat îngrijorător", a spus Minna Epps de la UICN.

"Nu numai că pierderea oxigenului a crescut de patru ori în ultimii 50 de ani, dar chiar şi în cel mai optimist scenariu al emisiilor, oxigenul va continua să scadă în oceane", notează cercetătoarea.

Dacă ţările continuă vor avea aceeaşi poziţie din ultimii ani în privinţa poluării, se preconizează că oceanele lumii vor pierde 3-4% din oxigen până în anul 2100.

"Epuizarea oxigenului din oceane ameninţă ecosistemele marine aflate oricum în pericol din cauza încălzirii şi acidifierii apei oceanelor", a spus Dan Laffoley, de la UICN şi co-autor al raportului. "Pentru a opri creşterea îngrijorătoare a zonelor cu deficit de oxigen, trebuie să reducem radical emisiile de gaze cu efect de seră, precum şi poluarea cu substanţe folosite în agricultură sau în alte domenii".
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus