Stiri de ultima ora

Comisiile din Parlament şi-au dat acordul pentru 5G în România. Senator AUR: Am putea intra în procedura de infringement

Comisiile din Parlament şi-au dat acordul pentru 5G în România. Senator AUR: Am putea intra în procedura de infringement
Actualitate
Suntem tot mai aproape de implementarea reţelelor 5G în România. Comisiile juridică, economică, de apărare şi comunicaţii ale Senatului s-au reunit şi au acordat raport favorabil. După ce trece de Biroul Permanent, raportul urmează să fie votat în prima şedinţă de plen a Senatului.

„Vom putea să utilizăm cele mai înalte tehnologii. Vom putea să beneficiem de servicii şi echipamente la nivel domestic, dar implicaţiile sunt la nivel macro pentru întreaga societate, (...) având însă în lege anumite bariere legislative care sunt menite să protejeze în ansamblu statul român”, spune Iulia Scântei, preşedintele Comisiei Juridice a Senatului.

Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, spune că proiectul este o soluţie pentru ameninţările la adresa securităţii naţionale.

„E foarte important să înţelegem că în momentul în care vorbim de securitate, vorbim de bunăstare. Deci sunt două concepte care sunt mână-n mână. Iar astăzi, prin proiectul de lege, noi am pus bazele securităţii”, susţine Nicoleta Pauliuc.

Comisiile reunite în şedinţa comună au votat „pentru’”, împotrivă fiind doar senatorii AUR. Aceştiau au invitat şi reprezentanţi ai două ONG-uri: CRED şi coaliţia STOP 5G România pentru a asista la şedinţă şi a veni cu argumente tehnice. Asta deşi, legal, prezenţa lor a fost interzisă.

„Regulamentul permite paticiparea lor dacă Preşedintele Comisiei este de acord. Preşedintele nu a fost de acord pur şi simplu ca opţiune având latitudinea să permită sau nu. Şi întrebarea noastră este de ce nu s-a dorit o transparenţă?”, spune Andrei Emil-Dîrlău, senator AUR.

Senatorul Mircea Dăneasă a făcut o comparaţie între proiectul nostru de lege de 8 pagini cu cel german, care are 115. „Dacă acest proiect va deveni lege, suntem pasibili de infringement, iar legea nu va fi operativă. În plus, această lege, care conţine un număr de câteva pagini, trebuia să aibă anterior o documentare mult mai serioasă”, consideră senatorul AUR.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus