Stiri de ultima ora

Combinaţii şi jocuri de culise la MJ: Iulia Motoc (CEDO) şi Dragoş Călin (FJR), învinşi în competiţia pentru Tribunalul UE

Combinaţii şi jocuri de culise la MJ: Iulia Motoc (CEDO) şi Dragoş Călin (FJR), învinşi în competiţia pentru Tribunalul UE
Actualitate
Săptămâna trecută s-a încheiat la Ministerul Justiţiei procedura de selecţie a candidatului României pentru funcția de judecător la Tribunalul Uniunii Europene. Nume cunoscute, cu susţinere din diverse zone, s-au aflat în competiţie, iar în final comisia condusă de minister USR al Justiţiei l-a ales pe un fost colaborator al lui Adrian Năstase.

Ion Gâlea, fost ambasador, director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi coleg de catedră cu ministrul Aurescu la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, este propunerea României pentru funcţia de judecător la Tribunalul UE pentru perioada 7 octombrie 2021 – 31 august 2022. "Rezerve" au fost desemnaţi judecătoarea Diana Magdalena Bulancea, soţia procurorului Marius Bulancea, plecat de la DNA la EPPO, şi procurorul Răzvan Horaţiu Radu, secretar general al MJ, fost agent guvernamental la CEDO şi CJUE.

Din comisia de selecţie au făcut parte ministrul Justiţiei, Stelian Ion, un director din MJ, doi secretari de stat din Ministerul Afacerilor Externe, preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, vicepreşedinţii ÎCCJ, decanul Baroului Bucureşti şi câte un reprezentat de la facultăţiile de drept de Universittaea din Bucureşti şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Potrivit unor surse apropiate procedurii de selecţie, comisia a fost împărţită între diverse interese şi efoturi de lobby. Postul cu un salariu lunar de 20.000 de euro a stânit interesul unor nume sonore sau mai puţin sonore, dar bine conectate în sistem. Ion Gâlea a fost văzut de la început ca unul dintre favoriţi, atât prin prisma apropierii de ministrul Aurescu, cât şi având în vedere componenţa comisiei de selecţie, din care au făcut parte doi secretari de stat de la MAE.

Vedeta incontestabilă a procedurii a fost însă Iulia Motoc, judecător la CEDO şi fost judecător CCR, care dorea să facă pasul spre Tribunalul UE la finalul de mandat CEDO. De numele acesteia se leagă numeroase speculaţii referitoare la ajutorul pe care l-ar fi oferit sau ar urma să-l ofere unor personaje importante în cauze aflate pe rolul CEDO. că Iulia Motoc a făcut o vizită în mare taină la biroul lui Kovesi de la Parchetul General, cu mai puţin de o lună înainte ca fosta şefă a DNA să se adreseze CEDO pe tema demiterii sale (proces câştigat de actuala şefă a EPPO). Susţinută puternic de unii membri ai comisiei de selecţie, Motoc a fost şi beneficiara unor manevre mai puţin ortodoxe, cu mesaje anonime transmise redacţiilor de presă în care contracandidaţii acesteia erau denigraţi. Toate acestea nu au fost însă de ajuns pentru a o propulsa pe Iulia Motoc la Tribunalul UE.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus