Stiri de ultima ora

Cine a fost Ana Pauker și cum a ajuns Mihai Șora în acest scandal la 70 de ani de la instaurarea comunismului: A apărut pe coperta revistei "Time" cu eticheta "Cea mai puternică femeie în viață" (FOTO)

Cine a fost Ana Pauker și cum a ajuns Mihai Șora în acest scandal la 70 de ani de la instaurarea comunismului: A apărut pe coperta revistei Time cu eticheta Cea mai puternică femeie în viață (FOTO)
Actualitate
Cine a fost Ana Pauker și cum a ajuns Mihai Șora în acest scandal la 70 de ani de la instaurarea comunismului: A apărut pe coperta revistei "Time" cu eticheta "Cea mai puternică femeie în viață" (FOTO)

Un articol de: Sebastian Pricop - 11 Oct 2019, 13:07

Mihai Șora s-a trezit brusc, în acest început de lună, că a trecut de la statutul de erou al protestelor într-un extrem de controversat. Totul după ce a apărut într-o reclamă la eMAG încearcă să promoveze tema libertăţii, la 30 de ani de la căderea regimului comunist. 

Imediat, filozoful, în vârstă de 102 de ani, a fost acuzat de ipocrizie și i-a fost amintit de relația sa cu comunismul și cu Ana Pauker , una dintre cele mai detestate figuri ale instalării comunismului cu chip stalinist în România.

Mai exact, despre Șora s-a arătat că a fost membru al Partidului Comunist Francez și apoi funcționar în Ministerul de Externe al României, condus de Ana Pauker . În replică, fiul lui Șora susține că tatăl său a făcut parte din rândurile comuniștilor francezi, dar este vorba despre cei din Rezistența Franceză, nu cei trimiși de la Moscova. De asemenea, Mihai Șora ar fi primit ordin de a lucra la Ministerul de Externe, sub comanda Anei Pauker pentru că știa foarte bine limba franceză și mediul politic din Franța.

În acest context, facem o scurtă trecere în istorie a celei ce-a fost Ana Pauker , o figură mai puternic cunoscută acum, dar care a marcat puternic perioada comunistă din România.

Ana Pauker a fost o activistă comunistă ilegalistă, lideră a "grupării moscovite” a Partidului Comunist Român, vicepremier și ministru de externe al României între 1947-1952. În 1952 Gheorghe Gheorghiu-Dej a înlăturat-o din funcții și din partid, în același timp cu Vasile Luca și Teohari Georgescu, cei trei fiind acuzați că fac parte dintr-un "grup antipartinic”.

Pauker a fost cunoscută ca cea care a ocupat cea mai înaltă funcție politică deținută de o femeie în istoria României: a fost prima femeie vicepremier și ministru de externe. Mai mult, acest lucru a fost o premieră atât din istoria României, cât și din lume.

Acest lucru i-a adus și o faimă la nivel național după ce În septembrie 1948 fotografia ei a apărut pe coperta revistei "Time", cu eticheta "Cea mai puternică femeie în viață”.

"Raportul Vladimir Tismăneanu", prin care se condamnă comunismul în România, menționează că, la sfârșitul anilor 40 circula, în România, sloganul "Ana, Luca, Teo, Dej - bagă spaima în burgheji", iar succesiunea numelor, în afara nevoii de rimă, ar fi indicat ordinea după importanța pe care o aveau respectivii conducători în partid, aceștia fiind: Ana Pauker , Vasile Luca (László Luka), Teohari Georgescu și Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Ana Pauker a participat activ la procesul de impunere în România a comunismului prin crimă și teroare. În plan extern, România a devenit un stat satelit al Uniunii Sovietice și a rupt sau răcit relațiile diplomatice cu statele din vestul Europei. În anul 1948 România a denunțat unilateral Concordatul din 1927, primul pas care a deschis drumul spre persecuția Bisericii Catolice din România.

În anul 1952, în cadrul unui val de epurări, inițiat de Gheorghiu-Dej și inspirat după modelul altor campanii și procese orchestrate în URSS și în toate țările aflate sub dominație sovietică, a fost eliminată din conducerea PCR, fiind acuzată de "cosmopolitism", de "deviere de dreapta" și de activități "antipartinice", de sabotarea colectivizării agriculturii și de legături cu legionarii, cu agenți străini, cu sioniști etc.

Ana Pauker a murit, în urma unui cancer de sân, la București la 3 iunie 1960. A fost reabilitată după 1965, odată cu venirea la putere a lui Ceaușescu, iar urna cu cenușa ei a fost depusă la Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism, cunoscut astăzi ca Mausoleul din Parcul Carol. În 1991, când mausoleul a fost dezafectat, cenușa Anei Pauker a fost preluată de către familie și transportată în Israel.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus