Stiri de ultima ora

Cazul Navalnîi. Parlamentul European solicită sancţiuni dure împotriva Rusiei.

Cazul Navalnîi. Parlamentul European solicită sancţiuni dure împotriva Rusiei.
Actualitate
Parlamentarii europeni au susţinut că otrăvirea lui Navalnîi cu agentul neurotoxic Novociok face parte dintr-un ”efort sistemic” al guvernului preşedintelui Vladimir Putin de a înăbuşi opoziţia, notează Le Figaro. 

Lui Navalnîi i s-a făcut rău în timpul unui zbor intern din Siberia cu destinaţia Moscova, pentru a sprijini candidaţii opoziţiei la alegerile locale. Acum este tratat în Germania, unde experţii au confirmat că a fost otrăvit cu Novichok.

”Asasinările şi otrăvirile politice din Rusia sunt instrumente sistemice ale regimului care vizează în mod deliberat opoziţia”, a declarat Parlamentul European într-o rezoluţie fără caracter obligatoriu, adăugând că Novociokul este ”doar la dispoziţia structurilor militare şi a serviciilor secrete din Rusia.”

”Tentativa de asasinat asupra lui Alexei Navalnîi a făcut parte dintr-un efort sistemic de a-l reduce la tăcere pe el şi alte voci disidente şi pentru a el descuraja să denunţe în continuare corupţia gravă a regimului şi să descurajeze opoziţia politică din ţară,”acuză europenii aleşi.

Rezoluţia solicită UE ”să întocmească cât mai curând posibil o listă de măsuri restrictive ambiţioase împotriva Rusiei şi să consolideze sancţiunile existente”, decise după anexarea Crimeei şi otrăvirea lui Serghei Skripal în 2018.

În cazul Navalnîi, niciun vinovat nu a fost identificat până în prezent, ceea ce face imposibilă impunerea de sancţiuni individuale.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus