Stiri de ultima ora

Camelia Gavrilă, propusă ministru la Educație, spune ce ce va face dacă Iohannis o va accepta: Au fost nenumeroase schimbări necalculate

Camelia Gavrilă, propusă ministru la Educație, spune ce ce va face dacă Iohannis o va accepta:  Au fost nenumeroase schimbări necalculate
Actualitate
Camelia Gavrilă, propunerea premier ului pentru portofoliul Ministerului Educației, crede că în perioada următoare trebuie asigurată funcționalitatea sistemului, pentru că „au fost nenumărate schimbări intempestive și necalculate și fără a discuta cu partenerii sociali”, anunță MEDIAFAX.

Camelia Gavrilă, propunerea premierului Viorica Dăncilă pentru a prelua portofoliul Ministerului Educației, crede că, având în vedere contextul politic „complex”, importantă este acum asigurarea funcționalității sistemului.

„În condiţiile în care ne aflăm la un final de mandat şi într-un context politic destul de complex, cred că o abordare raţională este aceea de a asigura o anumită funcţionalitate şi calitate a sistemului, de a asigura predictibilitatea sistemului educaţional pentru că au fost nenumărate schimbări intempestive şi necalculate şi fără a discuta şi cu toţi partenerii sociali, fie că vorbim de profesori, de sindicate sau de elevi sau de studenţi”, a declarat Camelia Gavrilă. Ea a precizat, cu privire la numirea ei că „vorbim de o ipoteză şi de o propunere, deci discutăm totul la modul ipotetic”.

Aceasta susține că o altă prioritate este demararea procedurilor pentru organizarea licitațiilor pentru manualele de clasa a 8-a.

„Pe de altă parte, însă trebuie să privim şi spre viitor şi aş sublinia câteva urgenţe care trebuie să se afle pe o foaie de parcurs pe orizont mediu: o arhitectură curiculară care să se orienteze şi spre învăţământul liceal, demararea urgentă a procedurilor pentru licitaţiile, deci analiza, selecţia manualelor şi licitaţia manualelor pentru clasa a 8-a, să sperăm că cele de clasa a 7-a vor ajunge cât mai repede şi vor veni şi trebuie să pregătim momentul pentru clasa a 8-a. Pe de altă parte, cred că va trebui să ne referim puţin la evaluare, desigur, corelat şi cu o legislaţie a învăţământului care va veni puţin mai târziu, cum facem ca aceste noduri - zonele de trecere de la un nivel la celălalt - să fie bine gândite, să asigure o selecţie riguroasă a elevilor, dar să fie în timp şi pasarelele acelea de trecere. Dacă să spunem un copil optează pentru profesională, dar îşi doreşte mai târziu să meargă spre liceu şi îşi găsesţe o anumită activitate şi posibilitatea de a studia mai mult să poată să facă acest lucru sau invers”, a mai spus Camelia Gavrilă.

Ea crede că unele proiecte, deja începute, trebuie generalizate, astfel încât să se uniformizeze calitatea educației în toate școlile.

„Vorbim de profesori, vorbim de ziduri, de infrastructură, de digitalizare, multe lucruri care trebuie făcute, ele fiind o normalitate, în mare parte sunt începute, sunt proiecte începute, dar trebuie treptat generalizate pentru ca egalitatea de șanse și uniformitatea calității educaționale să se regăsească în toate școlile.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus