Stiri de ultima ora

Bolnavii de cancer, în pericol. Aparatul de radioterapie din Constanța va fi scos din uz în aprilie

Bolnavii de cancer, în pericol. Aparatul de radioterapie din Constanța va fi scos din uz în aprilie
Actualitate
Situaţie disperată pentru 800 de bolnavi de cancer din Constanţa! Singurul aparat de radioterapie din judeţ iese din funcţiune peste două luni şi jumătate din motive tehnice. Fără el, suferinzii sunt condamnaţi la chinuri, dacă nu îşi permit să plătească mii de lei la clinici particulare sau deplasări la spitale de stat în alte oraşe. Medicii admit că nu au soluţii deocamdată. 

„Vor deceda în chinuri, iar ceilalţi pacienţi care ar beneficia de o terapie curativă, cu viză în supravieţuire, vor deceda mai devreme”, spune Cora Gache, şef secţie Laborator de Radioterapie Spitalul Judeţean Constanţa

Singurul aparat de radioterapie din judeţul Constanţa foloseşte cobalt, care iese din termenul de utilizare la începutul lui aprilie. Asemenea aparate nu se mai folosesc oricum în Uniunea Europeană, pentru că tehnica a evoluat. Pentru suferinzii de cancer din Dobrogea era singura speranţă să le oprească evoluţia bolii. Din aprilie, oamenii trebuie să meargă la alte spitale de stat sau să plătească 6 mii de lei cât costă tratamentul la o clinică particulară. Dramatic este că mulţi nu pot să îşi permită nicio variantă.

„Eu trebuia să merg la Bucureşti, dar nu am posibilitatea asta”, mărturisește un pacient.

„Am făcut solicitări la Minsterul Sănătăţii care este cel care coordonează politica în România. Nu avem un răspuns pozitiv deocamdată şi încercăm să găsim tot felul de alte alternative”, spune Dănuţ Căpăţână, manager Spitalul Judeţean Constanţa.

Ministerul Sănătaţii plănuieşte să construiască mai multe centre de radioterapie în toată ţara, cu bani de la Banca Mondială. Ar putea fi însă prea târziu pentru localnicii din Constanţa măcinaţi de teribila boală.

„Proiectul pentru organizarea Centrului de Radioterapie va începe în anul 2017 şi se va finaliza în anul 2018. Va fi o valoare a investiţiei de aproximativ 2 milioane 900 de mii de euro”, declară Oana Grigore, purtător de cuvânt Ministerul Sănătăţii.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus