Stiri de ultima ora

Ambasada Ucrainei: 65% dintre ucrainenii care au votat la Bucureşti au optat pentru Poroşenko

Ambasada Ucrainei: 65% dintre ucrainenii care au votat la Bucureşti au optat pentru Poroşenko
Actualitate
Din cei 83 de ucraineni care au votat, 54 l-au ales pe Petro Poroşenko, ceea ce reprezintă 65%, în timp ce 9 alegători au votat pentru fostul premier Iulia Timoşenko, iar 6 cu Serghei Tihipko, a precizat, luni, pentru MEDIAFAX, un reprezentant al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti.

Pe listele electorale au fost înscrişi 231 de cetăţeni ucraineni, astfel că prezenţa la vot a fost de 36%.

Ucrainenii din România au mai putut vota şi la Consulatul general din Suceava.

Ambasadorul ucrainean la Bucureşti, Teofil Bauer, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că prezenţa la vot în Ucraina a fost de 60,29%. În zonele "mai problematice", procentele au fost mai mici: Doneţk -15,35%, Lugansk -38,94%, Harkiv - 47%, a mai spus Bauer. În Cernăuţi, prezenţa a fost de 61,5%, la Odessa, de 46%, iar la Kiev, de 62,7%.

"Alegerile pentru funcţia de preşedinte al Ucrainei s-au derulat în conformitate cu legislaţia ucraineană şi cu standardele internaţionale. Aceste alegeri sunt un succes al poporului ucrainean şi al opţiunii lui democratice. Ele s-au desfăşurat în peste 90% din circumscripţiile deschise, prin urmare sunt întrutotul legitime", a precizat diplomatul.

Bauer a subliniat că "prezenţa masivă la vot" arată că poporul ucrainean este "pregătit să apere interesele statului" şi că s-a săturat de instabilitate.

"A fost un vot pentru pace, pentru un viitor european al ţării noastre, o ripostă faţă de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Cetăţenii Ucrainei, inclusiv cei din Crimeea care au avut posibilitatea de a-şi exprima opţiunile, au votat pentru integritatea teritorială a statului ucrainean, iar circa 90% au votat pentru candidaţi proeuropeni", a spus Teofil Bauer.

Totodată, ambasadorul a spus că "este foarte important" că alegerile au fost câştigate din primul tur, deoarece "politicienii au obiceiul de a face multe promisiuni între primul şi al doilea dur, promisiuni ce nu pot fi onorate, ba dimpotrivă duc la destabilizare".

Petro Poroşenko este creditat cu 54% din sufragii în primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit unor rezultate parţiale.

Petro Poroşenko, un bărbat impozant în vârstă de 48 de ani, este singurul oligarh care şi-a pus deschis resursele financiare şi mediatice în serviciul Maidan, centrul mişcării proeuropene de contestare care a reuşit să-l înlăture de la putere, în februarie, pe preşedintele prorus Viktor Ianukovici, relatează AFP.

Petro Poroşenko nu prea a vorbit de pe podiumul din Maidan, însă cota sa de popularitate a crescut semnificativ după o vizită în Crimeea, în martie, în cursul căreia a fost ameninţat cu moartea de proruşi din această peninsulă din sud-estul Ucrainei alipită la Rusia.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus