Stiri de ultima ora

Şaizeci de regiuni din Franţa, restricţionate în privinţa resurselor de apă din cauza secetei

Şaizeci de regiuni din Franţa, restricţionate în privinţa resurselor de apă din cauza secetei
Actualitate
Toate departamentele regiunilor Pays de la Loire, Poitou-Charentes, Aquitaine, Centre, Burgundia, Auvergne şi o parte din regiunea Rhone-Alpes nu vor mai avea acces la capacitatea totală a resurselor de apă, potrivit Ministerului Mediului. Restricţiile au fost aplicate numeroaselor bazine de apă ale versanţilor (apă de surprafaţă, nu pânze freatice), afectate de secetă în grade de severitate diferite.

Măsurile de restricţionare sunt aplicate de prefecturile departamentelor pe o perioadă şi pentru un perimetru determinate, potrivit Ministerului Mediului. Potrivit sistemului de alertă privind seceta care cuprinde patru grade - vigilenţă, alertă, alertă întărită şi criză -, pe lista departamentelor care au primit restricţii vineri, bazinele a 28 dintre acestea sunt în stare de criză şi în 11 a fost declanşată alerta întărită.

În regiunea Rhone-Alpes, cel mai afectat departament este Ardèche, unde mai multe bazine ale versanţilor din nordul departamentului au fost încadrate în stare de criză de către prefectură care a interzis extragerea cantităţilor de apă de către agricultori, în special, doar dacă resursele de apă nu sunt întrebuinţate în caz de urgenţă - alimentarea serelor agricole şi a animalelor.

Restricţiile au fost instituite şi din cauza riscurilor crescute de incendii în unele regiuni Rhone-Alpes, Burgundia şi Aquitaine. Departamentul Landes, bogat în păduri, a fost deja încadrat în categoria a doua de risc (din trei) în ceea ce priveşte izbucnirea incendiilor de pădure.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus