Stiri de ultima ora

AEP AVERTIZEAZĂ: Partidele trebuie să-și pună candidații la adăpost - Atacurile cibernetice sunt iminente!

AEP AVERTIZEAZĂ:  Partidele trebuie să-și pună candidații la adăpost - Atacurile cibernetice sunt iminente!
Actualitate
"Pornind de la locurile de gestionare a platformelor şi bazelor de date cu membrii care le deţin - pe ce servere sunt puse, ce drepturi de acces la bazele de date dau şi cui dau acele drepturi de acces, pornind de la conturile de email pe care le oferă candidaţilor şi conturile de social-media sau email pe care aceşti candidaţi le au, ar trebui (...) să îşi facă curăţenie în ograda proprie şi să vadă ce vulnerabilităţi au, să le identifice şi să încerce să îşi ia cele mai adecvate măsuri de protecţie în acest sens", a declarat Muhuleţ, la Parlament.

El a explicat că aceste recomandări vin în contextul în care există ameninţări legate de securitatea cibernetică la nivel global, iar Comisia Europeană a decis anul trecut să ia măsuri.

El a spus că, pornind de la acest demers, AEP a organizat luni o întâlnire cu partidele politice.

"Pornind de la acest demers, am decis să facem o întâlnire şi cu partidele politice pentru a le prezenta un set de recomandări. (...) Să îşi asigure măsurile de securitate necesare pentru a nu avea surprize în perioada alegerilor europarlamentare, prezidenţiale. Am avut prezente doar PLUS şi PNL. Am discutat cu experţii lor despre măsuri pe care trebuie să le adopte, despre sprijinul pe care îl putem oferi noi, ca instituţii. Dezbaterea rămâne deschisă, acum atât partidele, cât şi candidaţii trebuie să îşi ia măsuri pentru protecţia conturilor publice, personale, în acest acest peisaj electoral pe care începem deja să-l trăim de la debutul anului 2019", a punctat Muhuleţ.

Potrivit acestuia, AEP se pregăteşte pentru buna organizare a alegerilor şi protecţia sistemelor informatice pe care le deţine iar partidele şi candidaţii trebuie să îşi ia propriile măsuri.

"Partidele şi candidaţii trebuie să se pregătească, la fel, luându-şi măsurile proprii. Statul prin instituţiile pe care le are nu va interveni în susţinerea sistemelor partidelor, dar aşteaptă o bună comunicare dinspre partide şi candidaţi în cazul în care un astfel de incident apare pentru a putea evalua şi a da exemplu şi celorlalţi cum să se protejeze mai bine. Am avut şi în alegerile anterioare atacuri la adresa AEP, la adresa BEC, dar graţie măsurilor pe care le luăm atât noi, cât şi STS, ca actori principali implicaţi în protecţia mijloacelor cibernetice implicate în alegeri, nu a avut nimeni de suferit. În România baza în ceea ce priveşte centralizarea rezultatelor alegerilor rămâne hârtia şi asta este un lucru foarte bun", a arătat vicepreşedintele AEP.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus