Stiri - Editia din date de 11-01-2017

Arhiva stiri din data de:
11-01-2017 Stiri de ultima ora din

Viitor fără plombe! Un medicament contra maladiei Alzheimer ar putea ajuta dinţii cariaţi să se repare singuri

Stiinta-sanatate
Sunt şanse ca dinţii să se repare singuri şi să scăpăm de calvarul dentistului

Noua terapie pusă la punct de un grup de cercetători de la King s College London funcţionează prin stimularea abilităţii naturale a dinţilor de a se repara singuri prin activarea celulelor stem din pulpa dentară, scrie bbc.com.

Aproape 100% din populaţia planetei are carii, iar vizitele la medicul stomatolog nu sunt cele mai plăcute. În viitor însă am putea scăpa măcar parţial de acest calvar, dau asigurări cercetătorii britanici. Ei au descoperit un soi de tratament care permite dinţilor cu probleme să se repare singuri.

„Am încercat să realizăm ceva foarte simplu, foarte rapid şi foarte ieftin“, afirmă profesorul Paul Sharpe, cel care a condus cercetarea.

Oamenii de ştiinţă britanici au demonstrat în acest studiu că procesul natural de regenerare a danturii cu probleme poate fi stimulat prin folosirea unui medicament despre care se crede că ar putea fi un tratament pentru boala Alzheimer, numit tideglusib.

Acesta determină celulele stem din interiorul dintelui cariat să devină celule odontoblaste (cu rol important în formarea dentinei — ţesutul din structura dintelui aflat sub smalţul dentar). Ca urmare, celulele din structura dintelui repară cariile acţionând de la suprafaţă către rădăcină.

Echipa de cercetători a demonstrat, în cadrul testelor efectuate pe şoareci că, atunci când cariile erau umplute cu un burete biodegradabil din colagen îmbibat cu medicament, dintele se regenera treptat.

Cimentul folosit acum slăbeşte structura dintelui

Pentru a afla acest lucru, specialiştii au găurit dinţii şoarecilor, au inserat buretele şi au folosit apoi un adeziv stomatologic pentru a sigila dintele. Câteva săptămâni mai târziu, buretele cu medicament se resorbise şi fusese înlocuit cu noua dentină.

Restaurarea structurii originale a dentinei este de preferat în locul cimentului folosit în plombele convenţionale deoarece, în timp, acesta slăbeşte structura dintelui lăsându-l vulnerabil la viitoare infecţii şi, inevitabil, la eroziune şi desprindere.

De asemenea, în cazul cariilor profunde, se poate ajunge în final la extracţia dintelui, după mai multe astfel de tratamente.

Persoanele care nu agreează frezele utilizate în cabinetele stomatologice nu au, însă, un motiv să răsufle uşurate deoarece noua metodă nu va elimina necesitatea ca medicii dentişti să folosească aceste instrumente pentru a curăţa cariile înainte de aplicarea tratamentului, atrag atenţia oamenii de ştiinţă.

În etapa următoare a studiului, echipa de cercetători realizează teste pe şobolani, ai căror dinţi sunt de patru ori mai mari decât cei ai şoarecilor, iar în caz de succes, în stadiile următoare se vor realiza teste pe pacienţi umani.Articole similare :
10
ian.
dintii cariati s ar putea regenera cu ajutorul celulelor stem si a unui medicament pentru alzheimer studiu
Actualitate
Un medicament inovator conceput pentru pacienții diagnosticați cu boala Alzheimer ar putea fi utilizat pentru regenerarea dinților și măselelor cariate astfel încât în viitor să nu mai fie nevoie de...

29
ian.
adio dentist un medicament dezvoltat pentru alzheimer ar putea repara cariile dentare
Stiinta-sanatate
O descoperire farmacologică are potenţialul de a revoluţiona domeniul stomatologiei. Cercetătorii au constatat că un medicament dezvoltat pentru tratarea bolii Alzheimer poate stimula regenerarea dentară, reparând astfel cariile, potrivit unui...

11
ian.
un medicament experimental pentru alzheimer ajuta la regenerarea dintilor
Stiinta-sanatate
Dacă până acum cariile şi lucrările dentare afectau ireversibil structura dinţilor, acest lucru este pe cale să se schimbe. Cercetătorii de la King’s College din Londra au dat publicităţii un...

15
oct.
ne putem lua la revedere de la metodele stomatologice traditionale odata cu crearea unui nou medicament care poate reface dintii
Stiinta-sanatate
Un medicament care a fost creat iniţial pentru pacienţii de Alzheimer poate înlocui metoda tradiţională de umplere a cavităţilor dentare. Tideglusib stimulează celulele stem din pulpă, ducând la repararea naturală...

28
aug.
tratament revolutionar pentru carii
Actualitate
Este rezultatul muncii cercetătorilor britanici. În loc să repare ce au distrus cariile, prin tradiţionalele plombe, noul tratament va spori abilităţile dintelui de a se repara singur, prin regenerarea smalţului....

comments powered by Disqus
Foto:


Evaluari pentru impozitare Wagner Invest Evaluari pentru impozitare Wagner Invest
Evaluari pentru impozitare
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : Stiinta-sanatate:
Artilcole stiri grupate pe subiecte