Stiri de ultima ora

VIDEO Oamenii de ştiinţă au creat un metal care nu se poate scufunda

VIDEO Oamenii de ştiinţă au creat un metal care nu se poate scufunda
Stiinta-sanatate
Cercetătorii cred că acesta ar putea revoluţiona design-ul navelor şi ar putea duce la crearea unor vapoare şi bărci imposibil de scufundat.

Cercetătorii de la Universitatea din Rochester au reuşit să creeze un metal care respinge apa, creând zone de aer care îi permit să plutească în aproape orice fel de circumstanţă. Inventatorii săi cred că noul metal ar putea deveni principalul material de construcţie pentru navele viitorului.

Tehnica din spatele acestui nou metal este inspirată din natură, conform oamenilor de ştiinţă. Mai exact, ei au studiat corpul furnicilor de foc, care este hidrofob, respingând apa, şi felul în care păianjenii ce realizează pânze sub apă îşi folosesc corpurile pentru a captura aerul şi a le duce cu ei până la suprafaţă.

Astfel, tehnica realizată de cercetători a fost numită ”superhidrofobă”, şi permite capturarea aerului sub suprafaţa sa, respingând complet apa.

Metalul pluteşte chiar şi după ce a fost avariat

Şi mai important este faptul că metalul îşi păstrează proprietăţile hidrofobe chiar şi atunci când este deteriorat. Cercetătorii au făcut câteva găuri în disc, arătând că acesta pluteşte după ce integritatea sa structurală este compromisă.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus