Stiri de ultima ora

VIDEO Fenomen rar în Finlanda: mii de ouă de gheaţă au apărut pe o plajă

VIDEO Fenomen rar în Finlanda: mii de ouă de gheaţă au apărut pe o plajă
Stiinta-sanatate
Un cuplu a surprins un fenomen rar pe o plajă din Finlanda, care se petrece doar în condiţii potrivite ale vremii: „ouă de gheaţă” de diferite mărimi, unele de dimensiunea unei mingi de fotbal, relatează The Guardian.

Fotograful amator Risto Mattila a descoperit ouăle de gheaţă în timpul unei plimbări pe plaja Marjaniemi, insula finlandeză 

Hailuoto. Acestea acopereau 30 de metri de ţărm.

„Cele mai mari dintre ele erau de mărimea unei mingi de fotbal”, a spus Mattila, care se plimba cu soţia sa pe ţărm .„Priveliştea era minunată. N-am mai văzut un asemenea fenomen”, a spus acesta.

Jouni Vainio, expert al Institutului Meteorologic Finlandez, a spus că fenomenul, deşi nu este unul obişnuit, poate apărea când sunt îndeplinite anumite condiţii ale vremii.

„E nevoie de temperatura potrivită (sub 0 grade Celsius, dar nu mult sub 0 grade), a aerului şi a apei (aproape de punctul de îngheţ), de o cantitate potrivită de nisip uşor alunecos şi de valuri line, ca şi de o mică umflare a apelor, la fel în proporţia bună.

Şi mai trebuie ceva care să fie miezul. Acesta începe să strângă gheaţă, valurile deplasându-l înainte şi înapoi de-a lungul plajei. O mingiuţă de gheaţă încorporează apă care, îngheţând, îi măreşte volumul şi aşa dimensiunile sale cresc”, a explicat acesta.

James Carter, profesor de geografie şi geologie la Universitatea din Illinois, a precizat că fenomenul poate fi observat mai ales toamna, când suprafaţa apei începe să îngheţe şi bucăţi de gheaţă sunt purtate de valuri şi ajung pe ţărm.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus