Stiri de ultima ora

Unei tinere de 29 de ani i se datorează prima fotografie a unei găuri negre, o realizare colosală în astrofizică

Unei tinere de 29 de ani i se datorează prima fotografie a unei găuri negre, o realizare colosală în astrofizică
Stiinta-sanatate
„Acum trei ani, cercetătorul MIT Katie Bouman a condus crearea unui nou algoritm pentru producerea primei imagini a unei găuri negre”, s-a precizat pe contul de Twitter al Computer Science and Artificial Intelligence Lab, în ziua în care a fost dată publicităţii imaginea, potrivit Fox News .

3 years ago MIT grad student Katie Bouman led the creation of a new algorithm to produce the first-ever image of a black hole. Today, that image was released. More info: https://t.co/WITAL1omGl 2016 story: https://t.co/QV7Zf2snEP #EHTblackhole #EventHorizonTelescope pic.twitter.com/u6FBswmGDZ

— MIT CSAIL (@MIT_CSAIL) April 10, 2019

Într-un alt tweet a fost postată o imagine cu cercetătoarea din momentul în care a realizat că a fost procesată prima imagine a unei găuri negre, o reuşită în premieră mondială, nemaiexistând nicio altă fotografie cu o gaură neagră, ci doar ilustraţii simulate.

Scientist Katie Bouman just posted about the moment when "the first image I ever made of a black hole" was processed. Just to clarify, this was the first image *ANYONE EVER MADE* of a black hole. #smalldetails https://t.co/m0aCniRysp #EHTBlackHole #BlackHoleDay #BlackHole pic.twitter.com/C8wF5t6GGA

— MIT CSAIL (@MIT_CSAIL) April 10, 2019

Katie şi-a denumit algoritmul CHIRP (Continuous High-resolution Image Reconstruction using Patch priors), fiind capabil să utilizează date împrăştiate colectate de la telescoape pentru a ajuta la alegerea şi verificarea unei imagini pentru a completa golurile, potrivit Mashable .

„Niciunul dintre noi nu ar fi putut să realizeze asta singur. S-a întâmplat din cauza multor oameni diferiţi, din medii diferite”, a declarat ea cu modestie pentru CNN .

Prima fotografie a unei găuri negre a fost realizată de la o distanţă de 55 milioane de ani-lumină (un an-lumină este egal cu 10 trilioane de kilometri) în masiva galaxie Messier 87 (M87).

Această gaură neagră, cu o masă de 6,5 miliarde de ori , deformează drastic spaţiul şi timpul. 

Descoperirea a fost realizată cu ajutorul Event Horizon Telescope , o reţea globală de telescoape descrisă ca „un uriaş telescop virtual al Pământului”. 

Reţeaua EHT a colectat milioane de gigabytes de date despre M87, folosind o tehnică cunoscută ca interferometrie .
descopera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus