Stiri de ultima ora

Un nor interstelar protejat de propriul său câmp magnetic

Un nor interstelar protejat de propriul său câmp magnetic
Stiinta-sanatate
Cea mai îndepărtată lentilă gravitațională citește articolul

Un uriaș nor de gaz intergalactic se îndreaptă către galaxia noastră. Cercetătorii au descoperit că acesta posedă un câmp magnetic, care îl protejează.

Norul se numește Smith ( Smith Cloud ) și va ”lovi” galaxia noastră peste 150 de milioane de ani. Viteza lui de deplasare este mai mare de 240 km/s și, atunci când va intra în Calea Lactee va duce la o adevărată explozie. Nu vă temeți, nu este vorba despre o explozie din acelea catastrofale, ci de o explozie care constă în declanșarea apariției a numeroase stele noi în galaxia noastră. Dar, pentru a se produce acest spectaculos fenomen, este nevoie ca norul de gaz să supraviețuiască trecerii prin haloul gazos al Căii Lactee.

Norul Smith, imagine obținută cu ajutorul radiotelescopului de la Green Bank (Credit: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF)

”[Haloul gazos al galaxiei noastre] ar distruge norul de hidrogen mai înainte ca acesta să ajungă la discul galactic, locul în care se formează stelele. Observațiile noastre arată că norul nu se va fărâmița [la trecerea prin haloul galactic] deoarece posedă un scut magnetic care îl protejează.”, arăta Alex Hill, cercetător la Australia’s Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) și autorul principal al unei lucrări științifice, în care sunt prezentate rezultatele unor observații recente asupra norului Smith și care a fost publicată în The Astrophysical Journal.

Haloul gazo s al Căii Lactee a fost descoperit relativ recent. El se întinde până la o distanță de circa 300.00 de ani lumină distanță de centrul galactic și are o temperatură uriașă: între un milion și 2,5 milioane de grade Kelvin. Densitatea acestui halou gazos al Căii Lactee este extrem de scăzută, ceea ce face aproape imposibilă detectarea echivalentelor lui din jurului altor galaxii.

Ilustrație a haloul gazos al galaxiei noastre. În interiorul ei puteți remarca galaxiile pitice Marele Nor al lui Magelan (LMC) și Micul Nor al lui Magelan (SMC). (Credit: NASA/CXC/M.Weiss; NASA/CXC/Ohio State/A.Gupta et al.)

Cercetătorii au studiat norul Smith cu ajutorul a două radiotelescoape: National Science Foundation’s Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) și Robert C. Byrd Green Bank Telescope (GBT) . În jurul galaxiei noastre există sute de asemenea nori de gaz care se deplasează cu mare viteză ( High Velocity Clouds ), dar mișcarea lor corespunde rotației Căii Lactee, ceea ce sugerează că ei sunt rămășițe din timpul formării galaxiei noastre sau resturi ale unor coliziuni intergalactice mai vechi. Norul Smith prezintă un interes deosebit deoarece el, așa cum am spus, se îndreaptă către Calea Lactee. Simulările computerizate arătau că în urma pătrunderii în haloul galactic asemenea nori se disipează rapid.

Hill: ”Nu reușeam să înțelegem cum asemenea nori pot ajunge la discul galactic. Aveam bănuiala că prezența unui câmp magnetic îi protejează de ”arderea” în haloul galactic […].” Observațiile și măsurătorile efectuate de către cercetători arată că norul Smith posedă un puternic câmp magnetic. Hill: ”Câmpul magnetic pe care l-am detectat este prea intens pentru a putea spune că el a existat încă de la formarea norului. Probabil că el este amplificat de mișcarea prin haloul galactic.”

Cercetări mai au arătat că norul Smith a supraviețuit deja la trecerea prin apropierea discului galactic, la o distanță de numai 8.000 de ani lumină și că acum el se reîntoarce. Felix J. Lockman, unul dintre autorii studiului arăta foarte plastic că ”Norul Smith este unic printre norii de mare viteză, deoarece este evident că el a interacționat cu Calea Lactee. Forma sa, asemănătoare unei comete, ne arată că este sub influența Căii Lactee.”

Foarte probabil, atunci când norul Smith va ajunge în Calea Lactee va duce la apariția unui inel de stele, similar celui cunoscut sub numele de Gould Belt .

Gould Belt (Credit: ESA / SPIRE / PACS / P. André (CEA Saclay))

Așa cum arăta Hill: ”Galaxia noastră este un mediu incredibil de dinamic și el determină apariția în continuare apariția de noi stele.”

Articole similare :
comments powered by Disqus