Stiri - Editia din date de 11-01-2017

Arhiva stiri din data de:
11-01-2017 Stiri de ultima ora din

Un centru religios neolitic, vechi de 5000 de ani, descoperit în Scoţia, scoate la iveală un lucru uimitor

Stiinta-sanatate
Un singur sit arheologic din Scoţia dezvăluie o mie de ani de istorie şi pune într-o altă lumină culturile europene neolitice.

Centrul religios vechi de 5000 de ani a fost descoperit întâmplător, la începutul anilor 2000, când o familie din Orkney,  un arhipeleag de 70 de insule în nordul coastei Scoţiei, a dorit să schimbe peisajul văzut din bucătărie, plantând mac. Folosind un plug de adâncime mică, au dat peste o bucată de piatră interesantă. Arătând-o arheologului Julie Gibson, aceasta a crezut iniţial că este vorba despre o piatră funerară din era bronzului.

Această descoperire implica şi faptul că pot exista rămăşiţe umane, astfel a fost săpat locul unde a fost descoperită piatra, dar în loc să descopere oseminte din era bronzului, arheologii au descoperit un zid din era neolitică.

Credit: Adam Stanford

Zece ani mai târziu, în locul câmpului de mac se găseşte un sit arheologic de 6 hectare, altfel spus de dimensiunea a trei terenuri de fotbal.

Echipa condusă de Nick Card de la Orkney Research Centre for Archaeology a iniiţiat campanii de săpături care durau şase săptămâni în fiecare vară , descoperind, cu ajutorul datărilor cu carbon, că există o continuitate de o mie de ani a acestei aşezări, începând cu anul 3000 î.e.n. Până acum, arheologii s-au concentrat pe mici porţiuni ale sitului, după cum spune şi Card, „am văzut doar vârful aisbergului”.  Odată cu creşterea în adâncime se observă schimbări de stil şi de arhitectură, un pattern care reflectă schimbările sociale şi culturale de-a lungul timpului.

Aşa-numita „revoluţie neolitică” a avut loc în insulele britanice acum 6000 de ani. Gradual, populaţia a început să se strângă în mici aşezări, începând astfel modul de viaţă sedentar. De obicei acestea erau construite din lemn, deci foarte puţine urme s-au păstrat până astăzi. La Orkney, însă, unde lemnul este rar, s-a construit din piatră, spre exemplu în aşezări precum Knap of Howar. La Ness of Brodgar, aşa cum a fost denumit situl de către arheologi, este aceeaşi situaţie.

De asemenea, odată cu neoliticul, a venit şi o nouă formă de spiritualitate. În neoliticul timpuriu, s-a constatat construirea a numeroase morminte, dispersate pe toată insula britanică .

Acest centru, însă, arată cu adevărat dimensiunea spirituală a culturilor arhaice. Văzut de sus, situl se aseamănă cu un pachet de cărţi împrăştiat, cu forme rectangulare dispuse aleatoriu, observându-se mai multe structuri construite unele peste altele de-a lungul celor o mie de ani.

Credit: Adam Stanford

Primele structuri descoperite de echipa lui Card au fost reprezentate de o serie de construcţii de formă ovală care erau dispuse radiar.

Ceea ce este particular la această aşezare neolitică, printre altele, este şi faptul că era înconjurat de ziduri masive de 4 metri grosime şi de o înălţime de aproape 2 metri. Card menţionează că „zidurile pun accent pe importanţa a ceea ce se întâmplă aici, şi ca noi astăzi, oamenii din Neolitic care se apropiau de acest loc aveau un sentiment de uimire şi evlavie”.

Credit: Adam Stanford

Mai mult, locaţia acestui sit este centrală în contextul întregului peisaj: se află pe un fel de pod natural între două zone terestre, înconjurat de alte aşezări din acea eră.

Acest complex ceremonial este un exemplu de trend social şi cultural , precedând situl de la Stonehenge cu câteva sute de ani. De asemenea, se crede că olăria îşi are originile în insulele britanice, în Orney.

Mai sunt multe lucruri de cercetat pentru a se vedea adevărata amploare a acestui centru spiritual, dar cel puţin din ceea ce s-a descoperit până acum poate fi trasă o concluzie certă: culturile neolitice ale insulei britanice erau mult mai complexe, cu organizări mai elaborate decât s-a crezut până acum.Va recomandam sa cititi si :
07
apr.
santierul autostrazii oprit de cel arheologic
Actualitate
O aşezare veche de 7.000 de ani şi un un cimitir de acum trei milenii au fost descoperite pe şantierul autostrăzii Sebeş Turda, în zona localităţii Limba. Câţiva arheologi cercetează situl,...

01
apr.
inscriptia de 6000 de ani care rescrie istoria egiptului este cu un mileniu mai vechi decat credeam inainte
Stiinta-sanatate
Arheologii au descoperit o imagine veche de 6.000 de ani inscripţionată într o rocă din Qubbet el Hawa, o colină pe partea vestică a Nilului. Egiptologul Ludwig Morenz, de la Universitatea Bonn,...

26
feb.
cea mai veche asezare umana din europa a fost descoperita in romania locuitorii erau adevarati uriasi aveau peste 190 inaltime
Actualitate
Descoperirile iniţiale de la Schela Cladovei au fost făcute în anii 60, mai exact în anii 1964 1965, când un colectiv de cercetare care trebuia să verifice această zonă din Regiunea...

18
nov.
aici a inceput totul cercetatorii au descoperit dovezile celui mai vechi vin din lume
Stiinta-sanatate
Dovezile conform cărora vinul are o vechime de cel puţin 8.000 de ani au fost descoperite în Georgia, cu ajutorul cercetătorilor de la Universitatea Toronto din Canada şi de la...

02
iul.
peru piramida veche de 5000 de ani vandalizata de un grup de persoane
International
Un grup de persoane a fost prins în timp ce vandaliza o piramidă veche de 5.000 de ani din situl arheologic El Paraiso, descoperit recent lângă Lima, Peru. Un grup...


comments powered by Disqus
Foto:


Evaluari pentru impozitare Wagner Invest Evaluari pentru impozitare Wagner Invest
Evaluari pentru impozitare
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : Stiinta-sanatate:
Artilcole stiri grupate pe subiecte