Stiri de ultima ora

Suprafaţa lui Dione, o lună a lui Saturn, are caracteristici misterioase şi unice în Sistemul Solar. Sunt foarte bizare

Suprafaţa lui Dione, o lună a lui Saturn, are caracteristici misterioase şi unice în Sistemul Solar.   Sunt foarte bizare
Stiinta-sanatate
Suprafaţa lui Dione este brăzdată de dungi lungi deschise la culoare şi nimeni nu ştie de ce. De asemenea, dungile par neafectate de alte trăsături ale reliefului accidentat al satelitului, precum cratere şi văi adânci.

Savanţii au observat pentru prima dată aceste dungi în timpul misiunii Cassini a NASA, care s-a aflat în apropierea lui Saturn între anii 2004 şi 2017. Găsite în apropierea ecuatorului lunii, liniile lungi, subţiri şi deschise la culoare sunt dispuse în mod surprinzător paralel unele faţă de altele pe zeci sau chiar sute de kilometri, conform descrierilor din numărul recent al revistei Geophysical Research Letters realizate de cercetătorii de la Smithsonian National Air and Space Museum din Washington şi Planetary Science Institute din La Habra Heights, California, Statele Unite.

„Sunt practic foarte bizare”, a precizat Emily Martin, coautoare a studiului. 

Urmele distincte ale lui Dione nu sunt singurele dungi din Sistemul Solar. Aşadar, Martin şi colegul său Alex Patthoff au analizat structurile şi le-au comparat cu dungile găsite pe alte corpuri, precum Enceladus, o altă lună a lui Saturn, Luna Pământului şi sateliţii naturali Ganymede şi Callisto ai lui Jupiter , pentru a vedea dacă vreunul oferă anumite indicii cu privire la natura şi originea dungilor misterioase de pe Dione, potrivit Science News.

Credit: SPACE SCIENCE INSTITUTE, JPL/NASA

Cele mai faimoase dungi din sistemul saturnian sunt cele de pe luna îngheţată Enceladus . Se crede că acestea sunt crăpături rezultate în urma influenţei gravitaţionale a gigantului gazos şi a celorlalte luni, inclusiv Dione. Totuşi, dungile de pe Enceladus nu sunt atât de drepte şi paralele precum cele de pe Dione.

„Pe cele de pe Dione le poţi măsura cu o riglă, a precizat Patthoff de la Planetary Science Institute din La Habra Heights, California. „Nu am mai văzut nimic atât de drept şi liniar, nici măcar pe Terra ”, a adăugat acesta.
descopera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus