Stiri de ultima ora

Stephen Hawking: Intel outside

Stephen Hawking: Intel outside
Stiinta-sanatate
Faimosul fizician britanic Stephen Hawking, client vechi al marilor companii de înaltă tehnologie, care îl ajută să comunice cu restul lumii, va beneficia de o invenție a corporației Intel grație căreia va putea ”vorbi” mult mai repede decât în prezent.

Din cauza unei bolii neurodegenerative care i-a diminuat constant capacitățile motorii, Hawking a ajuns să nu poată formula mai mult de un cuvânt pe minut, în pofida tehnologiilor avansate angrenate în ajutorul său.

Directorul tehnologic al grupului Intel, Justin Rattner, a anunțat la Consumer Electronics Show că este pe cale să finalizeze un nou sistem de asistare care i-ar putea permite lui Hawking - și altor oameni în situații similare – să comunice măcar un pic mai rapid. De aproape un deceniu, teoreticianul britanic se folosește de rictusul voluntar al unuia din obraji pentru a compune, , literă cu literă, cuvinte, propoziții și fraze. Fiecare rictus oprește în dreptul unei litere un cursorul care altfel se plimbă continuu pe un ecran care afișează alfabetul, așezat sub privirea omului de știință. Sistemul poate coverti cuvintele în fișiere text sau audio, prin sinteză vocală.

Rattner a subliniat că Hawking este în fapt capabil de mai multe expresii faciale, care pot fi implicate și ele în proces. Chiar și în cazul în care sistemul actual ar utiliza doar două dintre ele, fizicianul și-ar putea transmite gândurile mult mai rapid, în cod Morse. Rattner, care este și directorul Laboratoarelor Intel, a adăugat că urmărește dezvoltarea unui sistem nou, care să ia în calcul cel puțin trei mișcări ale feței lui Hawking: a obrazului, a gurii și a unei sprâncene.

Pe lângă creșterea numărului de repere de bază, Intel va opera modificări și în interfața vizuală a sistemului, care astfel i-ar putea permite lui Hawking să compună între cinci și zece cuvinte pe minut. Rattner spune că noua interfață se bazează și pe recunoașterea caracterelor, nu doar a gesturilor, și conține un algoritm avansat de prezicere a cuvintelor.

Pe viitor, sistemul supranumit ”de asistență universală” va include și un soft de recunoaștere facială, o gamă de senzori hardware mult mai bogată (cameră de luat vederi, microfon, accelerometru, termometru etc.) și softuri de integrare socială. Acestea din urmă sunt considerate ”creatoare de context bidirecționale”, adică ”citesc” utilizatorul asistat după obiceiurile sale (conținutul creat pe rețelele de socializare, cutume de navigare pe Web, conținutul calendarului și al agendei personale etc.) și îl ajută să comunice mai bine cu restul lumii, după preferințele sale.

Astfel de asistenți ”universali” ne vor cunoaște într-o măsură poate mai bună decât prietenii, cu care chiar vor ajunge să se confunde. ”În câțiva ani vom fi conectați emoțional cu terminalele noastre”, afirmă Rattner.
scienceworld.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus