Stiri de ultima ora

SpaceX şi NASA lansează, în premieră, un echipaj uman la bordul capsulei Dragon, către Staţia Spaţială. O tentativă anterioară a fost anulată din cauza vremii

SpaceX şi NASA lansează, în premieră, un echipaj uman la bordul capsulei Dragon, către Staţia Spaţială. O tentativă anterioară a fost anulată din cauza vremii
Stiinta-sanatate
NASA şi SpaceX au programat pentru sâmbătă, la ora 22.22 (ora României), lansarea în premieră a unui echipaj uman la bordul capsulei Crew Dragon, dezvoltată de compania lui Elon Musk, către Staţia Spaţială Internaţională. Lansarea fusese programată iniţial pentru miercuri, 27 mai, dar vremea a fost nefavorabilă. Evenimentul reprezintă o premieră, fiind prima dată în ultimii nouă ani când NASA trimite astronauţi pe orbită de pe teritoriul SUA.

Călătoria spre Staţia Spaţială Internaţională (SSI) durează 19 ore, iar pentru lansare este nevoie ca cel puţin 10 minute condiţiile meteorologice să fie favorabile. Miercuri, 27 mai, lansarea a fost anulată din cauza vremii. Capsula Crew Dragon va fi purtată pe orbită de o rachetă reutilizabilă Falcon 9.

Racheta Falcon 9, pe platforma de lansare Foto EPA EFE

Misiunea este o premieră din două puncte de vedere. Este prima lansare în spaţiu a unui echipaj de pe teritoriul american, după ce, în 2011, programul navetelor spaţiale s-a încheiat, iar NASA a fost nevoită să apeleze la Rusia şi la programul său Soyuz pentru a-şi trimite astronauţii spre SSI. Totodată, este prima misiune cu echipaj uman la bord care foloseşte o capsulă şi o rachetă construite de o companie privată.

Foto EPA EFE

Doug Hurley, în vârstă de 53 de ani, şi Robert Behnken, în vârstă de 49 de ani, sunt cei doi astronauţi care se vor afla la bordul Crew Dragon, în misiunea inaugurală a unui program în care NASA a investit 3,1 miliarde dolari. Atât capsula cât şi racheta Falcon 9 sunt reutilizabile, acesta fiind unul dintre atuurile companiei lui Elon Musk, care vrea să scadă costurile pentru lansările pe orbită.

Foto Getty Images - David McNew / Stringer

Capsula construită de SpaceX beneficiază de un sistem de salvare care o îndepărtează de corpul rachetei purtătoare, în cazul în care are loc ceva neprevăzut, iar viaţa astronauţilor ar fi în pericol. De altfel, acest sistem de salvare a fost unul impus de NASA la acordarea contractului către SpaceX.

La întoarcere, Crew Dragon va ameriza în Oceanul Atlantic. Amerizarea nu a mai fost efectuată de la misiunile Apollo spre Lună din anii 1960 şi 1970.

Capsula Dragon, recuperată din apele Atlanticului, pe 8 martie 2019, după revenirea pe Terra, în urma misiunii fără echipaj la bord în care s-a cuplat automat la SSI Foto EPA EFE

NASA a contractat SpaceX şi Boeing pentru a relua misiunile de lansare de echipaje umane pe orbită, după ce navetele spaţiale folosite din anii 80 au fost retrase din uz în 2011. Administraţia aerospaţială americană nu deţine şi nici nu va opera vehiculele spaţiale construite de SpaceX şi Boeing, astfel că cele două companii vor putea să îşi vândă serviciile şi altor agenţii, companii şi chiar persoane fizice.

Boeing, care se confruntă în prezent cu mari probleme financiare din cauza scandalului 737MAX şi a pandemiei de covid-19, construieşte capsula Starliner, dar aceasta nu este încă gata pentru a fi dată oficial în folosinţă. NASA a investit 4,8 miliarde de dolari în programul Starliner.

Cele trei capsule pe care NASA vrea să le folosească în misiunile sale: Boeing Starliner CST-100, capsula Orion şi capsula SpaceX Dragon, la un eveniment din 2015. Foto EPA EFE
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus