Stiri de ultima ora

Sonda Hubble a detectat o exoplanetă pe care ninge cu cremă pentru protecţie solară

Sonda Hubble a detectat o exoplanetă pe care   ninge   cu cremă pentru protecţie solară
Stiinta-sanatate
Astronomii au utilizat telescopul spaţial Hubble pentru a obţine observaţii detaliate ale exoplanetei Kepler-13Ab şi au descoperit un tip de ninsoare compusă din dioxid de titaniu (principalul ingredient din cremele pentru protecţie solară) care se produce în atmosfera încinsă a planetei.

IFL Science notează că aceasta este prima observaţie a unui astfel de proces, denumit tehnic capcana rece , întâlnit pe o exoplanetă . Echipa de specialişti din cadrul Universităţii din Pennsylvania a publicat rezultatele în Astronomical Journal.

Kepler-13Ab este o planetă cu temperaturi de peste 2.750 de grade Celsius, fiind complet atrasă de forţa gravitaţională a stelei sale, o parte a planetei fiind în permanenţă expusă razelor de lumină ale stelei. Deşi nu este un mediu propice vieţii, cercetătorii susţin că observaţiile i-ar putea ajuta în cadrul cercetărilor viitoare. În mai multe cazuri studiile atmosferice ale acestor planete ne ajută să aflăm mai multe informaţii despre viitorul atmosferic al planetei nostre, a declarat principalul autor, profesorul Thomas Beatty. 

Iniţial, cercetătorii nu s-au axat pe căutarea acestor particule. Pe de o parte Jupiter tinde să aibă zona superioară a atmosferei cu temperaturi crescute, însă femonenul nu a putut fi observat şi pe Kepler-13Ab . Dioxidul de titaniu provoacă de obicei o creştere a temperaturilor deoarece absoarbe radiaţiile stelare. Experţii sugerează că vânturile puternice ar putea fi cele care transportă dioxidul de titaniu pe partea întunecată a planetei. Odată ajuns acolo se produce condensarea şi ninsoarea provocată de forţa de atracţie puternică a planetei. 

Studiul sugerează că gravitaţia joacă un rol important asupra ciclurilor produse pe exoplanete. 
descopera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus