Stiri de ultima ora

Şeful NASA: Satelitul doborât de India, ”un lucru teribil”, cu potenţial risc pentru Staţia Spaţială Internaţională

Şeful NASA: Satelitul doborât de India, ”un lucru teribil”, cu potenţial risc pentru Staţia Spaţială Internaţională
Stiinta-sanatate
Şeful NASA, Jim Bridenstine, a vorbit despre testul realizat de India pe 27 martie, în urma căruia naţiunea a distrus unul din proprii săi sateliţi cu ajutorul unei rachete.

Bridenstine s-a adresat angajaţilor săi, spunând că satelitul a lăsat în urmă cel puţin 400 de bucăţi pe orbită, 60 dintre acestea fiind mai mari de 15 centimetri.

El a punctat faptul că distrugerea satelitului a fost un ”lucru teribil”, cu un potenţial pericol pentru astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI).

Deşi satelitul s-a aflat cu mult sub SSI, 24 de bucăţi au fost aruncate de explozie spre aceasta, creând un potenţial risc, arată engadget . Guvernul indian a anunţat că testul a fost realizat la o altitudine îndeajuns de joasă pentru ca orice resturi rămase să revină pe Pământ în câteva săptămâni.

O simulare arată felul în care rămăşiţele satelitului au fost propagate pe orbită în urma exploziei.

NASA a menţionat că riscul de coliziune al SSI a crescut cu 44 de procente în ultimele 10 zile, iar Bridenstine a asigurat că Staţia ar putea fi manevrată pentru a evita eventualele resturi spaţiale care s-ar îndrepta spre ea. În final însă, Bridenstine a spus că resturile rămase sunt ”îndeajuns de jos pe orbita Pământului pentru a dispărea cu timpul”.

China a realizat un test similar cu cel al Indiei în 2007, distrugând un satelit la o înălţime mult mai mare pe orbită. Rămăşiţele acestuia se află şi astăzi un spaţiu, constituind un pericol pentru alţi sateliţi şi misiuni spaţiale.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus