Stiri de ultima ora

Putem preveni cancerul ovarian?

Putem preveni cancerul ovarian?
Stiinta-sanatate
Diagnosticul cancerului ovarian este o teamă justificată pentru fiecare femeie. Potrivit datelor Societăţii Americane de Cancer, cancerul ovarian provoacă mai multe decese decât alte tipuri de cancer legate de sistemul reproducător feminin. Totuşi, există speranţă pentru prevenirea bolii şi cunoaşterea detaliilor despre boala poate fi salvatoare de vieţi.

Putem defini cancerul ovarian ca o boală care începe cu debutul celulelor canceroase într-unul dintre ovare. Studii recente relevă faptul că multe cazuri au început de fapt în trompele uterine.

Când cancerul ovarian este descoperit în stadiile incipiente, există o rată de supravieţuire de aproximativ 90%, ceea ce este o cifră foarte bună. Din păcate, multe femei sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii, iar ratele globale de supravieţuire sunt reduse (sub 20%). Este de menţionat că studiile indică faptul că femeile care utilizează contraceptive sau care sunt însărcinate şi alăptează au un risc redus de a dezvolta cancer ovarian.

EXISTĂ SPERANŢA DE A PREVENI?

În prezent nu există un test eficient de screening pentru cancerul ovarian. În schimb, speranţa reală pentru prevenirea cancerului ovarian se poate afla prin teste genetice. Astăzi, genele asociate cu cancerul ovarian (BRCA1, BRCA2 şi altele) pot fi detectate prin sânge. Femeile cu aceste mutaţii genetice sunt mult mai expuse genetic la riscul de a dezvolta boala.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus