Stiri de ultima ora

Prima lansare a unei nave spațiale de pe noul cosmodrom rusesc a fost amânată

Prima lansare a unei nave spațiale de pe noul cosmodrom rusesc a fost amânată
Stiinta-sanatate
A avut loc o oprire automată a lansării de către sistemul de control automatizat , a explicat directorul Roskosmos, Igor Komarov, agenţiilor ruse de presă, singurele autorizate pe cosmodromul Vostocinîi. 

Această comandă automată a fost dată la două minute şi jumătate înaintea orei prevăzute de decolare la ora locală 11:01 (02:01GMT), a precizat el. 

O nouă tentativă de lansare a navei, care transportă trei sateliţi ruşi pe orbită, va avea loc joi, 28 aprilie, la aceeaşi oră, a declarat Komarov. Există toate motivele să credem că putem rezolva în 24 de ore această defecţiune tehnică, a asigurat el. 

Directorul adjunct al Roskosmos, Andred Ivanov, a adăugat că factorul (o eroare) uman este exclus . 

Lansarea navei era preconizată să aibă loc în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin, a indicat, miercuri dimineaţă, purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, în timp ce prezenţa şefului statului rus nu fusese confirmată până atunci. 

Preşedintele a sosit în această dimineaţă (miercuri) la Blagoveşcensk (principalul oraş din zonă) şi s-a deplasat la Vostocinîi pentru a participa la lansare , declarase Peskov, citat de agenţiile ruse de presă. 

Putin a decis să rămână pe cosmodrom până în momentul când se vor clarifica perspectivele lansării în 24 de ore, adică mâine , a declarat el. 

Nicio transmitere în direct a lansării pe canalele de televiziune ruse nu era prevăzută, spre deosebire de multele decolări de rachete ruseşti de pe cosmodromul Baikonur (Kazahstan). 

Lucrările au început în 2012 în regiunea Amur, imensă, dar slab populată, la decizia lui Vladimir Putin, care a ordonat construirea cosmodromului pe locul unei foste baze de rachete sovietice, Svobodnîi-18. 

Cosmodromul Vostocinîi, situat la 9.000 km est de Moscova, este mai aproape de ecuator decât baza rusească deja existentă din Pleseţk (nordul Rusiei): un factor ce facilitează plasarea pe orbită. 

Principalul avantaj al Vostocinîi este că se află pe pământ rusesc şi, prin urmare, permite Moscovei să nu mai depindă de cosmodromul de la Baikonur, închiriat cu 115 milioane de dolari pe an de la Kazahstan după căderea URSS. 

Cu toate acestea, Dmitri Rogozin, vicepremierul rus responsabil de sectorul spaţial în guvernul rus, a avertizat recent, la postul de radio Eho Moskvî, că Rusia va continua să utilizeze Baikonur pentru a trimite oameni în spaţiu până în anul 2023.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus