Stiri de ultima ora

Pentru 11 milioane de brazilieni, Pământul este plat: ”Aţi văzut vreodată turnul Eiffel înclinat?”

Pentru 11 milioane de brazilieni, Pământul este plat: ”Aţi văzut vreodată turnul Eiffel înclinat?”
Stiinta-sanatate
O statistică realizată de Institutul Datafolha arată că mai mult de 11 milioane de brazilieni cred că Pământul este plat. Aceştia însumează 7% din totalul populaţiei ţării sud-americane.

Conform datelor obţinute de Institut, majoritatea celor convinşi că Pământul este plat sunt bărbaţi, adesea catolici sau evanghelici, cu o educaţie precară. Aceştia au format adevărate comunităţi, reunite sub un singur crez: că Terra nu poate fi altceva decât plată şi staţionară.

Întrebat care este explicaţia pentru credinţa sa, bărbatul râde şi spune că ”râsul este prima reacţie a oamenilor atunci când le spui că tu eşti de părere că Pământul e plat”. Totuşi, oferă până la urmă un răspuns, spunând: ”pentru că acesta este adevărul şi pentru că îi trezeşte pe oameni la realitate”.

Consilier al preşedintelui, adept al teoriei Pământului plat

Un alt nume celebru printre brazilienii care cred că Terra are margini este Afonso de Vasconcelos, un doctor în geofizică de la Universitatea Sao Paulo, refugiat în Statele Unite şi proprietarul unui canal de YouTube denumit ”Ciencia de Verdade” (Ştiinţa adevărului), care numără peste 345.000 de abonaţi.

”Terraplatiştii” au un inamic foarte clar, despre care cred că manipulează imagini din satelit: NASA. ”Omul nu a păşit niciodată pe Lună, este un montaj” sau ”Aţi văzut vreodată turnul Eiffel înclinat în imaginile din satelit?” sunt câteva dintre frazele pe care această comunitate încearcă să le folosească pentru a motiva că NASA este, de fapt, inamicul adevărului.

Explicaţia pentru care oamenii nu pot vedea curbura Pământului este una destul de simplă, conform lui Roberto Costa, un astronom de la Universitatea Sao Paulo: ”Pentru a zări curbura, ar trebui să te afli la o altitudine dublă decât cea a unui zbor comercial, adică la 20.000 de metri".
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus