Stiri de ultima ora

O civilizaţie misterioasă dispărea în urmă cu peste 3000 de ani. Odată cu ea, Epoca Bronzului lua sfârşit - VIDEO

O civilizaţie misterioasă dispărea în urmă cu peste 3000 de ani. Odată cu ea, Epoca Bronzului lua sfârşit - VIDEO
Stiinta-sanatate
Termenul ,,Popoarele mării" a fost folosit pentru prima dată de filologul francez Emmanuel de Rougé, în anul 1861.

În urmă cu peste 3000 de ani, una dintre cele mai înfloritoare civilizaţii din estul Mediteranei îşi cunoştea sfârşitul. Războiul Troian a fost doar unul dintre evenimentele petrecute în perioada denumită de unii arheologi ca fiind ,,Războiul Mondial Zero". În urma acestuia, o populaţie misterioasă cunoscută sub numele de ,,popoarele mării" dispare definitiv din istorie. 

Specialiştii Luwian Studies propun un scenariu care ar putea explica atât finalul epocii bronzului, produs în jurul anului 1200 î.Hr., cât şi evenimentele care au dus la izbucnirea Războiul Troian. Conform acestei teorii, micile regate luwiene din Anatolia s-au aliat împotriva vecinilor lor hittiţi, atacându-i, în jurul anului 1100 î.Hr.

Textele egiptene descriu mai târziu raiduri organizate de popoarele mării în zona Ciprului şi a Siriei. Cercetătorii susţin că aceste populaţii misterioase sunt de fapt cele vorbitoare de limbă luwiană. 

Atacatorii au asediat atunci Hattusa, capitala Imperiului Hittit, incendiind templele şi palatele din oraş. Mai mult decât atât, au alungat de la putere clasa conducătoare, punând, astfel, capăt istoriei unui stat vechi de câteva secole. Cu această ocazie, luwienii şi-au extins teritoriul, conducând asupra unei zone care se întinde din nordul Greciei de astăzi şi până în Liban. 
descopera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus