Stiri de ultima ora

O catastrofă misterioasă

O catastrofă misterioasă
Stiinta-sanatate
În ziua de 8 august 2019 o știre inunda mass media internațională: o explozie s-a produs la o bază navală rusească, care a fost urmată de o creștere rapidă a nivelului de radiații. Informațiile despre această catastrofă sunt foarte sărace, chiar și acum, când scriu aceste rânduri, la o lună după eveniment. Totuși, cu permisiunea dumneavoastră, voi încerca să vă explic ce s-a întâmplat în fatidica zi de 8 august. Știrea Pe 8 august agenția rusească de presă TASS anunța că ”S-a produs o explozie, urmată de un incendiu,la baza de teste a Ministerului Apărării din regiunea Arkhangelsk, în timpul testării unui motor rachetă cu combustibil lichid. Șase reprezentanți ai Ministerului Apărării au suferit răni cu diferite grade de severitate, iar doi specialiști au decedat. Supraviețuitorii au fost transportați la spital pentru asistență medicală.” Un nou comunicat a fost publicat de Rosatom (Corporația de Stat pentru Energia Atomică a Rusiei), în 10 august, pe site-ul în limba engleză a organizației: ”Cinci angajați ai Rosatom au decedat și alte trei persoane au fost rănite într-un tragic accident produs în timpul testării unui sistem de propulsie cu combustibil lichid, care implica folosirea de izotopi, la o bază militară din regiunea Arkhangelsk. Prezentăm condoleanțe, și oferim tot sprijinul necesar, familiilor și prietenilor celor decedați. Persoanele rănite au fost spitalizate și primesc tratamentul necesar. Gândurile noastre sunt alături de toți cei afectați.” Comunicatul sec al Rosatom nu oferea alte detalii. În aceiași zi, agenția Reuters aducea informații suplimentare despre catastrofă. ”Un oficial din Severodvinsk, un orășel din regiunea Arhangelsk cu 185.000 de locuitori, situat în apropierea locului în care a avut loc testul, a postat pe site-ul municipalității că s-a înregistrat o creștere de scurtă durată a nivelului de radiații în dimineața zilei de joi [8 august]. Vineri [9 august] postarea a dispărut de pe site.”

Severodvinsk, orășelul în care la scurt timp după explozia din 8 august s-a înregistrat o creștere de scurtă durată a nivelului de radiații.

Demonstratorul tehnologic Tory II-A

În clipul de pe canalul de YouTube al ziarului Pravda apare această imagine a ceea ce ar putea fi racheta de croazieră cu propulsie nucleară Burevestinik)
stiintasitehnica.com

Articole similare :
comments powered by Disqus