Stiri de ultima ora

NASA: ce trebuie să facem ca să ajungem pe Marte

NASA: ce trebuie să facem ca să ajungem pe Marte
Stiinta-sanatate
NASA a subliniat multiplele provocări pe care oamenii trebuie să le depășească înainte de a păși pe Marte, numind problemele „rezolvabile”, dar evitând să stabilească o dată exactă pentru o misiune cu astronauți pe Planeta Roșie.

Detaliile actualizate ale strategiei agenției pentru Marte au fost incluse într-un document de 36 de pagini distribuit publicului înaintea discuțiilor următoare cu Congresul despre bugetul pentru explorarea spațială și a unei întâlniri internaționale importante din domeniul idustriei spațiale, care va fi susținută în Ierusalim săptămâna următoare.

Statele Unite sunt „mai aproape de a trimite astronauți americani pe Marte decât în oricare alt punct din istoria noastră”, a spus administratorul NASA Charles Bolden.

„În săptămânile următoare, aștept să continuu discuțiile despre detaliile planului nostru cu membrii Congresului, dar și cu partenerii noștri comerciali și internaționali, mulți dintre ei participând la Congresul Astronautic Internațional, de săptămâna următoare”, a declarat el.

Astronauții care se aventurează către Marte ar putea petrece trei ani în spațiul îndepărtat, unde radiațiile sunt intense, iar riscul de apariție a unor forme de cancere, de pierdere osoasă sau de probleme imunitare este ridicat, citează documentul, numit „Călătoria către Marte a lui NASA: următorii pași de pionierat în explorarea spațială”.

„Traiul și munca în spațiu necesită acceptarea riscului, iar călătoria merită acest risc”, mai spune documentul, numind Marte „un scop ce poate fi atins” și „următoarea frontieră tangibilă pentru lărgirea prezenței umane”.

Planul este împărțit în trei stadii, primul fiind deja în curs de desfășurare prin testarea și experimentarea sănătății și comportamentului uman, a sistemelor de susținere a vieții precum cultivarea hranei și reciclarea apei, și a imprimării 3D la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Cea de-a doua fază, numită „Proving Ground”, începe în 2018 cu lansarea noii capsule spațiale pentru spațiul îndepărtat, Orion, și a celei mai puternice rachete construită vreodată, numită Space Launch System, sau SLS.

Agenția Spațială mai plănuiește să se antreneze pentru alte misiuni în spațiul dintre Pământ și Lună sau pe orbita selenară, zonă cunoscută ca spațiu cislunar.

Printre acestea se numără trimiterea unei sonde robotice în 2020 care să prindă într-un „lasou” o rocă de pe un asteroid din apropierea Pământului, pe care să îl transporte într-o zonă din spațiul îndepărtat unde astronauții să îl pot investiga.

„NASA va învăța să realizeze operațiuni complexe într-un mediu de spațiu îndepărtat care permite echipajelor să se întoarcă pe Pământ în câteva zile”, spune raportul.

„Lucrând, în principal, în spațiul cislunar, NASA va face progrese și va valida abilitățile necesare pentru explorarea umană a planetei Marte”.

Cea de-a treia fază implică traiul și munca pe suprafața marțiană și în nave spațiale de tranzit „care susțin viața umană timp de ani întregi, numai cu lucrări de mentenanță de rutină”, dar și prin „cultivarea resurselor marțiene pentru a crea combustibil, apă, oxigen și materiale de construcții”.

NASA nu a oferit nicio dată precisă pentru acează fază, cu toate că un grafic menționa „misiunile umane în apropierea lui Marte în 2030+”.

Pe măsură ce NASA împinge tot mai multe granițele spațiale, agenția a acceptat că problemele vor deveni tot mai complexe.

„Misiunile viitoare vor da piept cu provocări tot mai dificile asociate transportului, muncii în spațiu și păstrarea sănătății”, spune raportul.

De asemenea, NASA a spus că trebuie să dezvolte costume spațiale adecvate pentru explorarea spațiului îndepărtat și trebuie să testeze propulsii electrice solare avansate pentru a alimenta în mod eficient aparatele de zbor.

„NASA va trebui să găsească noi moduri de a opera în spațiu”, mai precizează raportul.

„Echipajul trebuie să fie protejat de mediile ostile unice ale spațiului îndepărtat și ale suprafeței marțiene. Adesea, sistemele vor trebui să funcționeze autonom sau să rămână într-un stadiu de hibernare timp de câțiva ani, până când va ajunge echipajul”.

„Depășirea acestor provocări va fi esențială călătoriei către Marte”.

Înainte ca oamenii să pună piciorul pe Planeta Roșie, agenția spațială americană și partenerii săi globali plăuniesc o serie de noi rovere robotice, care să investigheze vecinul nostru cosmic alături de cele trimise, deja, de NASA, printre care se numără și Curiosity, care a amartizat în 2012.

Chiar și amartizarea spectaculoasă cu ajutorul unei „macarale celeste” (skycrane) trebuie să fie reproiectată în întregime pentru o amartizare cu echipaj uman, greutatea putând fi chiar și de 20-30 de ori mai mare.

De asemenea, va fi nevoie și de un vehicul care să ridice oamenii de pe suprafața lui Marte până pe orbita Planetei Roșii, fapt „critic pentru supraviețuirea echipajului”.

NASA a declarat că „cea mai importantă provocare pentru misiunile de pionierat ale oamenilor este păstrarea în condiții de siguranță a echipajului, în timpul misiunii îndelungate, de până la 1.100 de zile”.
scienceworld.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus