Stiri de ultima ora

Misterul pietrelor de la Stonehenge, descifrat de arheologi

Misterul pietrelor de la Stonehenge, descifrat de arheologi
Stiinta-sanatate
Blocurile din piatră de nuanţă gri albăstruie incluse în monumentul megalitic de la Stonehenge (Marea Britanie) datează din anul 3000 înaintea lui Hristos, a anunțat recent o echipă de arheologi.

Actualizat: 24.02.2019 - 18:38

În cadrul unui studiu realizat de University College London (UCL) și publicat de revista Antiquity,  au fost realizate patru excavaţii la două cariere din Ţara Galilor, de unde se ştie deja că proveneau „pietrele albastre”, care au oferit mari evidenţe că extracţia lor s-a produs în urmă cu 5.000 de ani. Cele 42 de blocuri de piatră sunt mai mici decât celelalte care formează celebrul monument de la Stonehenge şi care au această culoare, deoarece sunt din granit de culoare gri-albăstruie. Geologii ştiau că proveneau din Prescelly Hills în Pembrokeshire (vestul Ţării Galilor), însă acest nou studiu semnalează locaţia exactă a celor două cariere, relevând cum au fost extrase blocurile de piatră gigantice, cu o înălțime de 6 metri și greutatea de până la 500 kg.

Cel mai cunoscut monument megalitic

Desemnat ca loc de patrimoniu mondial, Stonehenge este unul dintre monumentele megalitice cele mai cunoscute din lume, construit în epoca neolitică în urmă cu aproximativ 4.000-5.000 de ani, în apropiere de Amesbury, în comitatul englez Wiltshire. Originile structurii Stonehenge au fost dezbătute foarte mult timp. În august 2018, un studiu a concluzionat că zece din rămăşiţele îngropate la monumentul preistoric vin din vestul Regatului Unit, unele fiind aduse din sud-vestul Ţării Galilor. Cercetătorii sunt de părere că a reprezentat un avantaj faptul că pietrele erau verticale şi astfel mai uşor de mutat. Într-un documentar difuzat recent de National Geographic Channel, arheologul Parker Pearson susține că Stonehenge a fost construit pentru strămoşi, fiind un monument din piatră menit să găzduiască spiritele celor morţi. Noile săpături au scos la iveală că acest monument era legat prin alei procesionale foarte largi de un alt cerc impozant, construit din lemn, care reprezenta lumea celor vii. Astăzi, există noi dovezi care să ofere o imagine despre ceea ce s-ar fi petrecut aici în acele zile speciale, la solstiţiul de vară şi de iarnă, mii de oameni veneau din toată Britania – posibil chiar şi din alte părţi – pentru două festivaluri importante care marcau ciclul anului şi al vieţii lor. Ei efectuau călătoria de la mijlocul verii pentru a mulţumi strămoşilor că au dat din nou viaţă şi fertilitate solului, iar pe cea din mijlocul iernii pentru a-şi lăsa morţii să se odihnească.   

Tradiție și misticism

Stonehenge era un monument dedicat zeilor, iar la o distanță de peste 5 kilometri acesta avea o replică construită din lemn. Teoria oamenilor de atunci era că zeul este nemuritor, la fel ca piatra, iar oamenii sunt muritori precum lemnul. Înainte de răsărit, aceștia se duceau la monumentul de piatră și așteptau prima ivire a soarelui, călătoreau pe lângă un râu aflat în apropierea Stonehenge-ului de lemn, unde, la asfințit, se rugau din nou la zeul lor și noaptea sărbătoreau.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus