Stiri de ultima ora

Laserul de la Măgurele va avea dublă utilizare – civilă și militară

Laserul de la Măgurele va avea dublă utilizare – civilă și militară
Stiinta-sanatate
Instalațiile laser puse în funcțiune la Institutul de la Măgurele vor avea utilizare duală - civilă și militară,  a declarat generalul inginer Cătălin Moraru, locțiitorul șefului Departamentului pentru Armamente.

“Urmărim să integrăm cât se poate de repede resursele umane, infrastructura Ministerului Apărării Naționale în proiectele de laser de la Măgurele și mă refer la proiectele CETAL și ELI, care asigură oportunități deosebite la nivel mondial pentru produsele cu utilizare duală”, a precizat generalul Moraru într-un interviu acordat Revistei Forțelor Terestre.

Locțiitorul șefului Departamentului pentru Armamente a spus că vor fi create colective mixte de cercetare științifică, în care vor participa, din partea Armatei, specialiști desemnați de Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare.

CETAL (Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri) este un proiect derulat de Institutul pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor. La momentul inaugurării, în anul 2014, CETAL era cel mai puternic laser din Europa și al doilea din lume.

La rândul lui, ELI (Extreme Light Infrastructure) este un proiect de cercetare internațional, mai ales european, în domeniul laserilor.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus