Stiri de ultima ora

Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din Europa - 100 de ani în 100 de momente

Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din Europa - 100 de ani în 100 de momente
Stiinta-sanatate
În 2016 au fost aduse primele componente şi va deveni complet operaţional în 2019, astfel cercetătorii vor putea face experimente în diverse domenii, printre care şi cel medical.

Denumit pe scurt „ Laserul de la Măgurele ”, ELI-NP este format din două componente: prima este formată din două lasere de mare putere (două braţe a câte 10 petawaţi fiecare, 10 petawaţi însemnând 10% din puterea Soarelui), şi un generator de radiaţii gamma cu caracteristici performante.

Ideea de ELI-NP ( Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics) s-a născut în 2005, la iniţiativa comunităţii europene a cercetătorilor laserişti şi în principal a cercetătorului francez Gérard Mourou , care în 2018 a primit premiul Nobel pentru Fizică, alături de Arthur Ashkin şi Donna Strickland. Cercetătorii Gérard Mourou şi Donna Strickland au primit premiul Nobel pentru metoda lor de a genera pulsuri optice ultrascurte şi de înaltă intensitate.

Cele mai importante, sugestive, tragice sau fericite momente. Toate sunt cuprinse de agenţia MEDIAFAX în Campania "100 de ani în 100 de momente", care vă oferă câte un eveniment al fiecărui an din ultimul centenar.
descopera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus