Stiri de ultima ora

INTERVIU: primul laser de 10 PW din istorie, o premieră mondială

INTERVIU: primul laser de 10 PW din istorie, o premieră mondială
Stiinta-sanatate
La 30 noiembrie 2015, firma franceză THALES a prezentat la Paris primul laser de 10 PW din istorie, construit pentru Proiectul ELI-NP și care urmează să funcționeze la Măgurele. Ați fost acolo. Ce semnificație are acest eveniment și cum s-a desfășurat el?

Nicolae Victor Zamfir: După cum cei mai mulți dintre dumneavoastră cunosc, ELI-NP este un proiect de construcție a unui nou centru de cercetări la nivel mondial, iar acum se încheie prima etapă de implementare. Suntem, de fapt, la mijlocul implementării: am început în ianuarie 2013, se preconizează să se finalizeze în 2018.

Suntem exact la mijloc, și din punct de vedere temporal, nu numai financiar. Trecem de la un ciclu de fonduri structurale la următorul ciclu de fonduri structurale. Și încheiem această etapă așa cum ne-am planificat, cu realizarea primului laser de 10 PW din lume. Când Firma Thales a fost de acord să construiască acest laser, sigur că era o serie întreagă de incertitudini.

Dacă o să reușească – pentru că existau așa zisele „bottleneck”-uri, probleme încă nerezolvate în momentul când am semnat contractul. Dar, în sfârșit totul s-a terminat cu bine, astfel încât pe 30 noiembrie a avut loc ceremonia finalizării acestui mare laser. Căci laserul de 10 PW este nu numai de zece ori mai mare, sau mai puternic decât cel de 1 PW care există în lume (și la noi, la INFLPR, la Măgurele), ci probabil că factorul de multiplicare este mult mai mare, datorită dezvoltărilor care au trebuit să aibă loc.

Și întreaga comunitate a sărbătorit realizarea acestui nou laser. Firma Thales a organizat această ceremonie pentru a marca o realizare deosebită în construcția de laseri în scurta lor istorie, de doar 60 de ani. Iar noi, desigur, ne bucurăm că suntem cei care beneficiază de asemenea instrumente, ieșite din comun.

Cum vă simțiți când știți că sunteți în fața unei premiere mondiale?

Nicolae Victor Zamfir: Am avut sentimentul – nu numai eu, toți cei care eram acolo – că trăim o zi istorică. Și sunt sigur că fiecare din cei o sută de participanți, fie că eram din echipa ELI, fie că erau din echipa Apollo, fie că erau colegii noștri de la Praga sau de la Rutherford Laboratory sau din alte laboratoare de laseri de mare putere din lume, toți am avut sentimentul că trăim o zi istorică și… a fost impresionant. Mai ales că totul a fost însoțit și de prezentări. Nu numai fizic am văzut aceste componente și ansambluri, ci am văzut și simulări cu fasciculul laser, care au fost și ele impresionante.

Îmi aduc aminte când v-am întrebat, la vreo săptămână de la întoarcerea de la Paris, dacă l-ați văzut și dacă l-au asamblat. Și ați zâmbit și ați spus că nu aveau cum pentru că… nu aveau loc.

Nicolae Victor Zamfir: Da. Chiar nu aveau loc. Singura platformă din lume cu o asemenea suprafață este cea de la Măgurele. Ei au asamblat cât au avut suprafața disponibilă. Vă dau un exemplu. Așa numitul compresor, care va comprima pulsul la timpi de 10-15 femtosecunde. Acesta este o instalație de câteva zeci de tone, pe care nici nu aveau cum să o transporte în locul respectiv. Se află încă la fabrica unde a fost produsă și în câteva luni va fi transportată direct la Măgurele. Deci s-a făcut asamblare… în măsura posibilităților. Restul – am văzut componentele, sigur că da.

Pentru că spuneați, cum toți am spus de fiecare dată, că singura platformă pe care se poate instala un echipament de o asemenea dimensiune, sper că nu greșesc, practic, ea este aproape cât un teren de fotbal.

NVZ: Are 2000 de metri pătrați, deci e ceva mai mică decât o jumătate de teren. Oricum, este vorba de o suprafață impresionantă. Unde vor fi componentele optice, laserii de pompaj, unde se preia acea rază de lumină inițială și se amplifică până ajunge la o zecime din puterea Soarelui. Deci este impresionant tot sistemul optic – oglinzi, lentile, laseri de pompaj, compresoarele care, iarăși, sunt impresionante. Aduce a Science Fiction…

Nu pot să nu-mi aduc aminte că undeva prin 2010, când se conturaseră șanse substanțiale ca unul dintre pilonii ELI-ului să se construiască în România, cineva mi-a spus să fim atenți și la fiecare lucru pe care îl contractăm să avem… trei oferte! Era greu să te gândești atunci că lucrurile ce se vor construi la Măgurele, fie că vorbim de laseri, fie că vorbim de acceleratorul gamma, vor fi, în fond, premiere mondiale. Nimeni nu a mai realizat așa ceva până acum…

Nicolae Victor Zamfir: Laserul de 10 PW este singurul din lume și singurul chiar din tot proiectul ELI. Colegii cehi care au participat la inaugurare, în frunte cu Directorul Institutului, mi‑au spus: „E clar, vom merge și noi tot cu Thales!” Au fost convinși în momentul în care au văzut cum poate să arate laserul!

La fel și în ceea ce privește sistemul de fascicul gamma. Numai faptul că pentru el s-a constituit un consorțiu este semnificativ. Nu a existat în lume nici o firmă, nici un institut de cercetare care să-și ia acest angajament. De aceea la noi procedura de licitație, internațională, a durat foarte mult. Și a durat totul peste un an de zile, până când s-a format consorțiul, Eurogamma, care într-adevăr este european.

În acest consorțiu sunt institute de cercetare, agenții finanțatoare, din Italia, Franța, din Marea Britanie… Firme de înaltă tehnologie din opt țări europene. În consorțiu, de fapt, este întreaga expertiză europeană în domeniu, combinația diferitelor direcții care contribuie la realizarea acestui fascicul gamma. Pentru că realizarea fasciculului în sine este o premieră! Parametrii acestuia apoi sunt fiecare o premieră. Și într-adevăr, deocamdată aceștia sunt singurii din lume, atât în laseri, cât și în fascicule gamma, capabili să realizeze așa ceva.

Acum, pentru că ați pronunțat de câteva ori cuvântul „european”, aș vrea să ne întoarcem la început, când ați spus că ELI-NUCLEAR PHYSICS este un proiect care urmează să realizeze un mare institut. Nu cred că greșesc spunând că este primul institut european din România. Este pentru prima oară când, datorită a ceea ce face echipa ELI-NP la Măgurele, și dumneavoastră, în particular, ca Director al acestui proiect, se realizează în țara noastră un institut pe ușa căruia o să scrie „Europa”.

NVZ: În fond, aceasta este și intenția. De fapt, intenția inițială a fost să aducem în România, să construim un centru care în estul Europei, la est de Germania, nu exista la acest calibru. Și curajul a fost dat de faptul că școala de fizică din România echivalează cu școlile de fizică din vestul Europei.

Deci – trebuia numai să se fructifice. Și să construim un Centru care să poată aduce, să contribuie la inversarea acelui brain drain, la fuga tinerilor cercetători înspre vest, numai acolo unde era posibilitatea de afirmare. Vorbesc de afirmare științifică, la performanțe mari, pentru că asta nu înseamnă că infrastructura pe care o avem acum nu se afirmă în lume, sau că nu contribuim la circuitul mondial de valori. Dar… la nivelul infrastructurii pe care o avem. Pe când cu un Centru European e clar că intrăm prin ușa din față!

Când începusem să vorbim de ELI Nuclear Physics, dacă vă amintiți, spuneam că atunci când se va înregistra prima lumină a laserului de 10 PW – de fapt de 20 PW, pentru că vor fi doi laseri – cumva Măgurele va deveni pentru laseri ceea ce este CERN…

Nicolae Victor Zamfir: … pentru particule elementare. Da, în domeniul acesta suntem unicul centru în lume. Păstrând evident scala, pentru că acolo, la CERN, investiția este de 10 miliarde, aici de 300 de milioane… Acolo lucrează 10.000 de cercetători, aici vor lucra câteva sute … Dar, cum spuneam, păstrând scala și ținând seama de domeniul de cercetare, da, suntem echivalentul CERN.
stiintasitehnica.com

Articole similare :
comments powered by Disqus