Stiri de ultima ora

Infecţiile în timpul sarcinii cresc masiv riscul de autism şi depresie la copii

Infecţiile în timpul sarcinii cresc masiv riscul de autism şi depresie la copii
Stiinta-sanatate
Cercetătorii de la University of Washington School of Medicine din Seattle (SUA) şi Sahlgrenska Academy din Gothenburg (Suedia) au analizat 1,8 milioane de copii născuţi în Suedia între 1 ianuarie 1973 şi 31 decembrie 2014. Unii dintre aceştia au fost observaţi până la vârsta de 41 de ani, folosind registrele de bază ale populaţiei, potrivit IFL Science . 

De ce sarcina cauzează vise ciudate?

Nu este prima dată când depresia şi tulburarea de spectru autist sunt legate de condiţiile din uter. În trecut, alţi oameni de ştiinţă au identificat corelaţii între sezonul de naştere (şi mai târziu infecţia gripală maternă) şi schizofrenie , deşi studii suplimentare au produs un mix de rezultate. De asemenea, studiile anterioare au descoperit legături între infecţiile specifice (precum citomegalovirus şi herpes ) şi anumite tulburări psihiatrice.

Anulând efectele perioadei naşterii, vârsta şi sănătatea mamei şi factorii de risc (precum fumatul şi diabetul), cercetătorii au descoperit un risc de 79% de tulburare de spectru autist şi de 24% a riscului de depresie la indivizii ale căror mame au primit tratamente în spital pentru infecţii în timpul sarcinii . De asemenea, a fost detectat un risc crescut de suicid la adulţii care au fost expuşi la infecţii în uter.

Mai mult, nu a contat dacă infecţia mamei a fost severă, precum sepsis, gripă, pneumonie sau meningită, sau uşoară, precum infecţia urinară .

Cercetarea nu a scos la iveală niciun risc asociat cu tulburarea bipolară sau psihozele (de exemplu schizofrenia), afecţiuni monitorizate de asemenea de autorii studiului.

În ciuda faptului că studiul a dezvăluit o corelaţie importantă, nu a explicat şi de ce aceasta există. Cercetătorii au făcut referire la un alt studiu, efectuat pe şoareci, care a arătat că infecţiile şi inflamaţiile apărute în sarcină afectau producerea de serotonină placentară şi dezvoltarea neuronilor serotoninergici la făt. Ei suspectează că anumite proteine inflamatorii pot schimba expresia genei în celulele creierului fătului.
descopera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus